Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokol törenine üniversitemizi temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır katıldı. Protokolle enerji alanında uzun vadeli stratejilerin, uygulamaların ve katma değeri yüksek milli teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Protokol kapsamında Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Marmara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi “Enerji Akademi Üniversiteleri” olarak belirlendi. Protokol uyarınca Enerji Akademi Üniversiteleri ile EÜAŞ arasında Enerji Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Enerji Bilimi ve Teknoloji, Enerji Yönetimi, Enerji Ekonomisi, Enerji Üretimi, Enerji Kaynakları gibi enerji alanıyla ilgili lisansüstü programlara yönelik projeler yürütülecek.
Proje yürütme ekibinde, öğretim elemanlarının yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrenciler de bulunabilecek. Enerji Akademi Lisansüstü Eğitim Programı kapsamında projelerde yer alan ve bir lisansüstü programından mezun olanlar, EÜAŞ'ın bağlı bulunduğu mevzuatlar çerçevesinde EÜAŞ'ta istihdam edilebilecek. Proje kapsamında ortaya çıkan ürünlerin fikri mülkiyet haklarının yüzde 2'si üniversitelere, yüzde 2'si proje yürütme ekibinde görev alanlara, kalan kısmı ise EÜAŞ'a ait olacak şekilde düzenlenecek.
YÖK Başkanlığında düzenlenen imza töreninde imzalar YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz tarafından atıldı.
Sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek bireylerin yetiştirilmesine ve istihdam odaklı politikaların oluşturulmasına önem verdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Erol Özvar, "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız ile EÜAŞ arasındaki iş birliği protokolüyle enerji alanında, uzun vadeli stratejilerin, uygulamaların ve katma değeri yüksek milli teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunlara ilaveten enerji piyasasındaki sermayenin milli ekonomideki payının artırılması, enerji sektörünün beşeri sermayesinin bilgi, beceri ve yetkinlik yönlerinden güçlendirilmesi ve Ar-Ge merkezli ürüne dayalı lisansüstü eğitim yapılması hedeflenmektedir” dedi.
Protokolle, üniversite-sanayi iş birliğinin yeni bir boyut kazanmasını ve ülkemizde enerji sektörünün daha da ileri taşınmasını hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Erol Özvar, “Programla bir yandan EÜAŞ'ın sahip olduğu teknoloji ve bilgi birikiminin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması amaçlanırken; protokol kapsamında yer alan üniversitelerimize ve akademisyenlere de uygulamalı teknolojik proje ortamı sağlanacaktır. Protokol kapsamındaki projelerin, Türkiye'de enerji sektörü için değerli olan teknolojilerin gelişimine katkı sağlayarak enerji alanında ülkemizin rekabet gücünü artıracağını öngörmekteyiz” diye konuştu.
İzzet Alagöz ise YÖK ile ülkenin ve dünyanın enerji uzmanlarını yetiştirecek bir protokol imzaladıklarını ifade etti. Dünyada yeşil mutabakat, karbonizasyon, alternatif enerji kaynakları, enerji verimliliği ve enerji üretim teknolojilerinin konuşulduğunu belirten Alagöz, Enerji Akademisiyle bu alanlarda insanlar yetiştirileceğini söyledi.
Rafineriler ve nükleer santralleri işletmek için tasarlanmış bir kontrol sistemi ürettiklerini belirten Alagöz, dijital dönüşümü sağlamak bakımından bu protokolün bu işi çok profesyonel yapacaklarının imzası olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Akademik Birim Yöneticilerine 100. Yıl Zarfı ile Pulunu Takdim Etti
Lüksemburg Temsilciler Meclisi Başkanı Claude Wiseler, Üniversitemizde Konferans Verdi
Eczacılık Fakültesinde Yeni Akademik Yıl, Beyaz Önlük Giyme Heyecanıyla Başladı
Gazi Üniversitesi, IECON 2026'da Güçlü Temsili ve Uluslararası İş Birlikleriyle Öne Çıktı
AtölyeDüşleDüşün “100 Küp 100 Hatırlama” Sergisi Düzenlendi
“Yapay Zekanın Doğru ve Etkin Kullanımı” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.