“Etkili İletişim Becerileri (Ast-Üst-Hasta-Hasta Yakını ile İlişkiler)” Konulu Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
21 Nisan 2022 | 13:50

Gazi Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Üniversitemiz akademik ve idari personeline yönelik olarak düzenlediği bilgilendirici ve farkındalık sağlayıcı hizmet içi eğitim programlarına bir yenisini daha ekledi. Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, hastane personeline yönelik “Etkili İletişim Becerileri (Ast-Üst-Hasta-Hasta Yakını ile İlişkiler)” adlı programı düzenledi. Programda, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Aslan eğitim programına katılanları bilgilendirdi.

Akademik ve idari personelimizin katıldığı programın açılış konuşmasını Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer yaptı. Kayaer konuşmasında,  “Gazili olmak ayrıcalıktır” sloganı doğrultusunda kaliteli, güncel ve ilgi çekici eğitimlerle akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize katkıda bulunmaya ve farkındalık yaratmaya devam edeceklerini söyledi. Aydın Kayaer, “Etkili İletişim Becerileri (Ast-Üst-Hasta-Hasta Yakını ile İlişkileri) konusunun sağlık hizmetlerinin etkili sunumu bakımından önemli olduğunu ifade etti. Kayaer, programın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Başhekim Doç. Dr. Hasan Bostancı ise selamlama konuşması yaptı. Doç. Dr. Bostancı, hastane gibi çok yoğun çalışılan bir yerde hem hastayı hem de sağlık çalışanlarını korumak adına iletişim konusuna önem verilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Hasan Bostancı, programın düzenlenmesinde emeği geçen Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan’a, Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer’e ve ekibine teşekkür etti.

Doç. Dr. Hasan Bostancı’nın konuşmasının ardından Prof. Dr. Selçuk Aslan’ın sunumuna geçildi. Prof. Dr. Selçuk Aslan, sunumunda etkili iletişim becerileri bağlamında kendini ifade etme, anlama, dinleme ve etkin davranma hususlarını ele aldı.

Sağlık alanında yaşanan şiddet sorunları ihtiyaç çatışmalarının ve gerilimlerin neden olduğunu belirten Selçuk Aslan, “Bu noktada ‘sağlık çalışanlarının mümkün olduğunca kendini iyi ifade ederek, karşı tarafı da anlayarak daha az çatışma nasıl olabilir ve bu çatışmalar oluşsa da tansiyon tırmanmadan nasıl önleyebiliriz’ konusu üzerinde duracağım” dedi.

Prof. Dr. Aslan, iyi iletişim kurmak için karşı tarafa saygı duymak, karşı tarafı anlamak ve empati kurmak gerektiğini ifade etti. İnsanların karşı taraftan açık ve samimi olmasını beklediğini anlatan Prof. Dr. Aslan, kendisini ifade eden bir kişinin daha iyi hissedebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Selçuk Aslan, kendini açmanın insanların iyi iletişim becerileri geliştirmesi, sorunlarını çözebilmesi, yükten kurtulması ve rahatlaması bakımından yararlı olduğunu anlattı. Selçuk Aslan, iyi iletişim kurabilmek bakımından karşı tarafın 30 saniye bile olsa dinlenmesi gerektiğini ifade ederek “Bir dinleme, anlama ve ardından ben diliyle kendini ifade etme var. Bu iyi bir iletişim şekli. Bu kendini ortaya koyma ve etkin davranışı ortaya koyuyor” diye konuştu.

Sorun çözme konusuna da değinen Prof. Dr. Selçuk Aslan, öncelikle sorunun ortaya konması gerektiğini belirtti. Herhangi bir tarafın kendi çözümünü dayatması durumunda uzlaşma sağlanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Aslan, sorunun çözülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Program soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1
background image