Gazi Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Üniversitemiz personeline yönelik olarak düzenlediği bilgilendirici ve farkındalık sağlayıcı hizmet içi eğitim programlarına bir yenisini daha ekledi. Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü, Üniversitemiz harcama yetkilileri, gerçekleştirme görevlileri ve veri giriş görevlilerine yönelik olarak “Bütçe Kodlama Yapısı ve Harcama Süreci” adlı programı düzenledi. Programda, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Şube Müdürü Emre Çakır eğitim programına katılanları bilgilendirdi.
Teknoloji Fakültesi Taşkent Binası Konferans Salonu’nda yapılan program iki grup halinde gerçekleştirildi. Programın ilk grubunda idari personel, ikinci grubunda ise fakülte dekanları, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri ile sekreterleri yer aldı.
Akademik ve idari personelimizin katıldığı programın açılış konuşmasını Personel Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü Aydın Kayaer yaptı. Kayaer konuşmasında, “Üniversitemiz kaliteli, güncel ve ilgi çekici eğitimleriyle akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize katkıda bulunmaya ve farkındalık yaratmaya devam etmektedir” dedi.
Ülkemizde 2020 yılından itibaren bütçe ve harcama süreçlerinde Program Bütçe Sistemine geçildiğini belirten Aydın Kayaer, bu sistemde bir takım değişiklikler ve güncellemelerin yapıldığını ifade etti. Kayaer, eğitim kapsamında bu sistemde yapılan değişiklikler hakkında personeli bilgilendirmek istediklerini söyledi.
Personel Daire Başkanı Mehmet Ali Özkan ise selamlama konuşmasında desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a ve hizmet içi eğitim programına katılımından dolayı da katılımcılara teşekkür etti.
Mehmet Ali Özkan’ın konuşmasının ardından Emre Çakır’ın sunumuna geçildi. Emre Çakır, sunumunu Bütçe ve Bütçe Sistemleri, Bütçe Kod Yapısı, Harcama Süreci ve Değerlendirme olmak üzere dört kısımda ele aldı.
Daha önce Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi’nin kullanıldığını söyleyen Çakır, 2020 yılından itibaren kademeli olarak Program Bütçe Sistemi’ne geçildiğini anlattı. Her iki yapıyı karşılaştırarak ele alan Emre Çakır, Program Bütçe Sistemi’ni, “harcamaların program sınıflandırmasına göre tasnif edildiği harcama önceliği geliştirme konusunda karar alıcılara, kamu hizmeti sunumu performansına ilişkin bilgilerin sağlandığı ve bu bilgilerin kaynak tahsisi sürecinde sistematik olarak kullanıldığı bir bütçeleme sistemi” olarak tanımladı.
Emre Çakır, Program Bütçe Sistemi’nin temel amacının ise sınırlı kaynakların topluma en yüksek faydayı sağlayacak programlara tahsis edilmesini ifade eden harcama önceliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak olarak dile getirdi.
Program Bütçenin 3 temel gerekliliği olduğunu ifade eden Çakır, bunların; harcamanın programlar itibariyle sınıflandırılması, programların belirli amaç, politika ve hedeflerle ilişkilendirilmesi ve programlarla ilgili nitelikli performans bilgisinin üretilmesi, bütçeleme süreçlerinde kullanılması, sonuçların izlenmesi ve değerlendirilmesi olduğunu söyledi.
Emre Çakır, Üniversitemiz bütçesinde kullanılan programlar ve program kodları hakkında da bilgiler verdi.
Hizmet içi eğitim programı değerlendirme kısmının ardından sona erdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, AtölyeDüşleDüşün Öğrencileri ile Bir Araya Geldi
Birinci Gazi Üniversitesi Kitap Günleri Başladı
Atölye 101 "Varyant” Mezuniyet Sergisi Gerçekleştirildi
“İç Kontrol Sistemi” Adlı Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.