Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi, Bağımsız Araştırmacı Gazeteciler Birliği ve TÜRPAV iş birliği ile “Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması” konulu panel Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, oturum başkanı olarak Prof. Dr. Selma Yel, konuşmacı olarak Prof. Dr. Gafar Çakmaklı, Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Dr. Nazım Cafersoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, “Üniversitemiz ile TÜRPAV ve Bağımsız Araştırmacı Gazeteciler Birliği iş birliğinde düzenlenen ‘Karabağ’da Ermeni İşgali Sırasında, Azerbaycan’ın Milli Servetlerinin Yağmalanması konulu’ Panelimize hoş geldiniz diyor sizleri en içten duygularımla selamlıyorum. Oturum başkanı ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Rektörümüzün selam ve hürmetlerini iletmek istiyorum” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç’un konuşmalarının ardından panel konuşmacılarından Prof. Dr. Toğrul İsmayıl’ın konuşmasına geçildi. Dağlık Karabağ tabirinin doğru bir tabir olmadığını söyleyen Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Ermenilerin Karabağ’a yerleştirilmesinden ve Ermenistan’ın kuruluşundan bahsetti.
Konuşmacı Dr. Nazım Cafersoy “Güney Kafkasya bölgede barış fırsatlarının açılmasını sağlıyor. Kafkasya da Karabağ sorununun çözülmüş olması Kafkasya ile bir barış anlamına gelmektedir” diye konuştu. Dr. Nazım Cafersoy, Karabağ’ın savaş öncesi ve sonrası jeopolitik konumundan da bahsetti.
Prof. Dr. Gafar Çakmaklı, yağmalanan Karabağ ve medeniyet hakkında konuştu. Prof. Dr. Toğrul İsmayıl’ın da bahsettiği gibi Dağlık Karabağ tabirini doğru bulmadığını söyledi. 1918’deki gazetelere de bakarsak Dağlık Karabağ isimli bir bölge olmadığını, bölgede birçok yer altı ve yer üstü servetlerin olduğunu fakat bu servetlerin 30 yıl içinde yağmalanıp dünya pazarına çıkarıldığını, bu bilgileri Ermeni kaynaklar ile desteklediklerini söyledi.
Sunumların ardından panel, soru- cevap kısmıyla sona erdi.
Gazi Üniversitesi Leiden 2025 Geleneksel Sıralamasında Türkiye’nin İlk 5 Üniversitesi Arasında
TRT Avaz Kazakistan Temsilciliği, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal İle Röportaj Yaptı
Tıp Fakültesinin 2025-2026 Akademik Yılı Beyaz Önlük Giyme Töreni Gerçekleşti
“102. Yılında Cumhuriyet ve Düşündürdükleri” Adlı Program Düzenlendi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.