Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinin Keşfi Migrende Yeni Tedavi Yollarının Kapısını Araladı
11 Nisan 2022 | 13:34

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay ve Dr. Doğa Vurallı yönetiminde yapılan, migren ataklarının tetiklenmesine neden olan mekanizmanın ortaya koyulduğu çalışma "The Journal of Headache and Pain" dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, migrenin 50 yaş altındakilerde en sık görülen beyin hastalığı olduğunu belirtti. Bolay, migrenin genetik yatkınlığı olan kişilerde çevresel faktörler ile uykusuzluk, stres, hormonal değişiklikler gibi nedenlerle tetiklenebildiğini söyledi. Araştırmada ağrı kesici ilaçların migren ataklarını hangi mekanizmayla tetiklediğini ve bazı gıdaların bu noktadaki etkisini ele aldıklarını belirten Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, bazı faktörler nedeniyle migren ataklarının kronik hale gelebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay, her gün ağrı kesici ilaç alınması durumunda ağrıların tetiklenmeye başladığını dile getirerek şunları ifade etti: "Alınan antienflamatuar ilaçların vücuttan atılmasını sağlayan sülfotransferaz (SULT) enzim grubu var. İlaçlar atılırken bu enzimin aktivitesini baskılıyor. Bu durumun migren ağrısını kronikleştirebileceğini ortaya koyduk. Bu koşullarda da portakal ve limon gibi gıdalarda bulunan 'hesperidin' maddesinin SULT enzimini baskılaması, normalde migren ağrısını tetiklemeyecekken, ağrıyı tetikler hale gelebiliyor."

Dr. Doğa Vurallı da çalışmada, ilaç ve bazı gıdalardaki maddelerin ortak mekanizma oluşturarak migreni artırıcı etki gösterdiğini ortaya koyduklarını vurguladı. Dr. Vurallı, migren atakları yaşayan hastaların aşırı ağrı kesici ilaç kullanmamaları gerektiğine dikkat çekti. Aşırı ağrı kesici kullanan hastalara 4-6 hafta boyunca ağrı kesici kullanmamalarını öneren Dr. Doğa Vurallı, aksi halde migrenin yaşandığı gün sayısının arttığını ifade etti.

Dr. Doğa Vurallı, çikolatadaki kuersetin ve kateşin, turunçgillerdeki hesperidin, kahvedeki kafeik asitler gibi maddelerin de SULT enzimini baskılayabildiği bilgisini verdi.

-1 -1
background image