Üniversitemiz, Yüksek İhtisas Üniversitesi ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneğinin (TAKAD) ortaklaşa düzenlediği, “22. Ulusal Anatomi Kongresi” 13-17 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, Kongre Eş Başkanları Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu ve Prof. Dr. Rabet Gözil, TAKAD Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Kervancıoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağatay Barut, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nadire Ünver Doğan, Genel Sekreter İlke Ali Gürses, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tuncay Veysel Peker, Prof. Dr. Nadir Gülekon, Doç. Dr. Zafer Kutay Coşkun, Dr. Öğr. Üyesi Kerem Atalar, Öğr. Gör. Dr. Ece Alim, Öğr. Gör. Dr. Kaan Neder, Dr. Saadet Özen Akarca Dizakar; Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Yeşilyurt, Öğr. Gör. Deniz Esma Barç, Öğr. Gör. Merve Sevgi İnce, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Kongremizi Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün bilişim teknolojisi altyapı desteğiyle gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, kongrenin ana temasının anatomi ve teknoloji olduğuna değindikten sonra gelişen teknolojinin yalnızca makroskobik çalışmalarda değil; Anatomi biliminde de kullanılmasının öneminden bahsetti.
Üniversitemizin “İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması Projesi” kapsamında 26 Eylül 2017 tarihinde Araştırma Üniversitesi kapsamına alındığına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemiz bu kapsam içinde ve Araştırma Üniversitesi adı altında birçok çalışmaya imza atmıştır. Bunların en önemlilerinden biri de şüphesiz Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi NÖROM’dur. NÖROM Projesinde, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi hem araştırmacı potansiyellerinin bir araya gelmesiyle hem de kurmakta oldukları yepyeni altyapı ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek ürünleri elde etme ve nitelikli insan gücü yetiştirme hedefine doğru hızla ilerlemektedir. Böylece beyinle ilgili araştırmalarda bilimi teknoloji ile birleştiren NÖROM, Türkiye’de öncü merkezlerden biri olacak ve özellikle Anatomi camiasının daha kapsamlı çalışmalar yürütebilmesine de aracılık edebilecektir” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılışta konuşan Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, ise 22. Ulusal Anatomi Kongresinin çok önemli sonuçlar ortaya koyacağını ifade etti. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, düzenlenen bu kongrenin Anatomi alanına hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini noktaladı.
Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç’tan sonra konuşan Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu ise, “22. Ulusal Anatomi Kongresinin Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Yönetim Kurulunun uygun görmesini takiben Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün onayı ve bilişim altyapı desteğiyle, Yüksek İhtisas Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalları tarafından düzenlenmiştir” dedi.
Düzenleme kurulu tarafından kongrenin ana temasının “Anatomi ve Teknoloji” olarak belirlediğini söyleyen Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu, şöyle devam etti: “Bu ana temanın en büyük sebebi, çok yakın yıllara kadar sadece makroskobik bir dilim dalı olarak tanımlanan Anatominin günümüz ileri teknolojik gelişimleri takiben büyük gelişmelere ve farklılaşmaya uğramakta olmasıdır. Anatomik ve hücresel yapısı tanımlanarak üç boyutlu yazıcılardan çıkarılacak ve hastalara nakledilebilecek organlardan, henüz deney hayvanlarında ve fakat yakın zamanda insan beyninde bütüncül olarak sinirleri ve bağlantılarını gözlemlememize olanak veren light-sheet mikroskoba kadar birçok yeni teknoloji bu çığır açıcı gelişmelere olanak sağlamaktadır.”
Kongreye alanlarında yeni teknolojileri etkin şekilde kullanan ve çalışmaları ile anatomi alanına büyük katkıları bulunan bilim insanlarının davet edildiği ifade eden Prof. Dr. Meltem Bahçelioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Değerli bilim insanlarının konuşmaları ufkumuzu genişletecek, çalışmaları ile anatomi camiamızda yürütülecek yeni çalışmalara da ilham verici olabileceklerdir. Kongremizin düzenlenmesinde desteklerini eksik etmeyen Sayın Rektör hocalarıma, kongre öncesi ve süresince emek veren ve verecek konuşmacı, bilim kurulu ve oturum başkanı olan hocalarıma, Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Yönetim Kurulu üyelerine ve siz değerli katılımcılara teşekkürlerimi iletirken bilimsel katkı payı yüksek bir kongre olması dileklerimi saygılarımla sunarım.”
Açılışta konuşan Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Rabet Gözil ise, 22. Ulusal Anatomi Kongresi katılımcılarına teşekkürlerini ve saygılarını ileterek sözlerine başladı. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve her ulus kişisinin kafasına koyacağız. Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur” sözüne değindikten sonra, Türkiye’de anatominin son yıllarda çok geliştiğini söyledi.
Açılışta son sözü alan TAKAD Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Kervancıoğlu, kongreye katılım gösteren tüm davetlilere teşekkür etti. 22. Ulusal Anatomi Kongresinin çevrim içi olarak gerçekleştirileceğinin altını çizen TAKAD Yönetim Kurulu Başkanı Piraye Kervancıoğlu, katkılarından dolayı Üniversitemize ve Yüksek İhtisas Üniversitesi temsilcilerine teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından, kongrede bildirileri bulunan öğretim üyeleri ve konuklar sunumlarını gerçekleştirdiler. “22. Ulusal Anatomi Kongresi”, sunumların ardından yapılan soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.