Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Sempozyuma Katıldı
15 Ekim 2021 | 09:45

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğinde 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Elazığ'da “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam” Sempozyumu düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Sempozyuma; Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Program Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın yanı sıra üniversite rektörleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu Sempozyuma katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, dünya nüfusunun hızla artmaya devam ettiğini söyleyerek gıda üretimi ve güvenliği konusunun her geçen gün daha da önem kazandığını ifade etti. Gıda israfının da üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, bu konuda insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tarım sektörünün önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Musa Yıldız, toplantının sonuçlarının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, artan dünya nüfusunun gıda talebini karşılayabilecek tek sektörün tarım sektörü olmasına rağmen ekonomilerdeki payının ve tarım arazilerinin azaldığını dile getirdi.

2050 yılına kadar dünya genelinde gıda ihtiyacının FAO verilerine göre yüzde 60 artacağının tahmin edildiğini söyleyen Mehmet Hadi Tunç, “Hem kaynakların azalması hem de ihtiyaçların artmasıyla birlikte önümüzdeki 100 yılda bütün dünyayı, devletleri, bilim adamlarını ve STK'ları zorlu bir görev beklemektedir. Her yıl toplam 1.3 milyar ton gıda maalesef çöpe atılarak israf ediliyor. İsraf edilen bu gıdaların yüzde 40'ı yenilebilir durumdadır. Bu rakamlar ne yazık ki her geçen gün daha da artmaktadır. Bugün dünyada 850 milyondan fazla insanın açlıkla mücadele ettiğini tekrar hatırlatmak istiyorum ve bu sayı yine ne yazık ki gün geçtikçe artmaktadır” diye konuştu.

Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından sinevizyon gösterisiyle ve toplu fotoğraf çekimiyle devam etti.

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam"  sloganıyla düzenlenen Sempozyum, 14-16 Ekim 2021 tarihleri arasında devam edecek olup program kapsamında çeşitli paneller gerçekleştirilecek.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Sempozyuma Katıldı-1 Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Sempozyuma Katıldı-1 Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Sempozyuma Katıldı-1
background image