Üniversitemiz Fen Fakültesinin düzenlemiş olduğu “Bilim Söyleşileri” dizisinin altıncısı, “Yeşil Kimya İlkeleri ile Sürdürülebilir Kalkınma” başlığı çerçevesinde gerçekleştirildi. Söyleşiye , konuşmacı olarak Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Belma Aslım, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Yönlendiriciliğini Dr. Öğr. Üyesi Özlem Erol’un yapmış olduğu etkinlik, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Belma Aslım’ın yapmış olduğu açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Aslım, “On sekizinci yüzyıl başlarında sanayileşme ile birlikte kontrolsüz kimyasal kullanımı sebebiyle bitki canlılığı 500 kat daha hızla tükenmekte. Yeşil kimya çalışmalarının önemi günümüzde daha da arttı. Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal Hocamız, bize bu alanla ilgili çok kıymetli bilgiler verecek. Kendisine şimdiden teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal, bu etkinliğin düzenlenmesini sağlayan Fen Fakültesine ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Yeşil kimyayı; “Kimyasalların veya kimyasal süreçlerin çevreye, insanlara ve diğer canlılara olumsuz etkilerini azaltmaya, ortadan kaldırmaya yönelik yapılan çalışmalar bütünü” şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Ünal, yeşil kimya kapsamında yapılması gereken uygulamalar üzerinde durdu.
Yeşil kimya adına yapılabilecek düzenlemelerin önemli şahsiyetlerinden olan “yeşil mühendislerin” görevlerine dikkat çeken Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal, “Yeşil kimya mühendislerinin görevi; uygulanabilir ve ekonomik proseslerin dizaynı, ticarileşmesi ve kullanımı sırasında; işlem, yapı, özellik ve performans kriterlerini sağlarken kirlilik üretimini kaynağında minimum düzeyde tutacak, insan sağlığını ve çevreye karşı riskleri minimum düzeyde tutacak tedbirleri almaktır” dedi.
Prof. Dr. Halil İbrahim Ünal, konuşmasının devamında yeşil kimya felsefesi ve ilkeleri üzerinde durarak, kimyasal kullanımının ve kimyasal atıkların azaltılması amacıyla yapılabilecek uygulamalardan bahsetti.
Etkinlik, soru- cevap kısmının ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.