Üniversitemizde “Eğitimde Ritim Çalgılarının Yeri ve Etkili Kullanımı” Konulu Etkinlik Düzenlendi
29 Mayıs 2021 | 12:31

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Ana Bilimi Dalı Başkanlığı tarafından düzenlenen “Eğitimde Ritim Çalgılarının Yeri ve Etkili Kullanımı” konulu etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Etkinliğin moderatörlüğünü, Gazi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya yaptı. Gazi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalından Öğr. Gör. Hülya Kapkıner’in konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.  

Etkinliğin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Prof. Dr. Musa Yıldız, “Üniversitemizin 95. yılı münasebetiyle, benim mezunu ve mensubu olduğum Gazi Eğitim Fakültesinde bugüne kadar birçok faaliyet yapıldı. Bugün düzenlenen ‘Eğitimde Ritim Çalgılarının Yeri ve Etkili Kullanımı’ konulu programda sunum yapacak olan Öğr. Gör. Hülya Kapkıner hocamıza çok teşekkür ediyorum. Aynı şekilde, bu organizasyonu yapan Prof. Dr. Rabia Sarıkaya hocamıza, kıymetli Dekanım Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye, GUZEM, basın ve diğer birimlerdeki emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu tür faaliyetlerin devamını diliyorum, herkese saygılar sunarım” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Öğr. Gör. Hülya Kapkıner’in sunumuna geçildi. Öğr. Gör. Hülya Kapkıner sunumunda; ritimin tanımı ve önemi, bir insanın ritimi doğru algılaması için hangi yeteneklere ihtiyacı olduğu, ritim eğitimindeki amaç, ritim çalışmasının çocuklar üzerindeki faydaları, ritim araçlarını hazırlarken ve uygularken dikkat edilecek hususlar, ritim çalgılarından örnekler gibi konulara değindi.

Öğr. Gör. Hülya Kapkıner, müziğin en dinamik ve belirgin elemanı olan ritimi, “Müziği oluşturan melodi, armoni ve söz öğelerini birbirine bağlayan en önemli parçadır” diye ifade etti. Kapkıner, “Yapılan çalışmalar ve gözlemler göstermiştir ki erken yaşlarda ritim becerileri gelişen çocuklar, ilerleyen yıllarda müzik eğitimlerine devam etmeseler bile çok yönlü düşünebilirler, daha kolay odaklanabilirler ve hızlı karar verip sorunlara çözüm üretebilirler” diye konuştu. Ritim eğitiminin çocukların gelişiminde önemli etkilere sahip olduğunu söyleyen Kapkıner, bu çalışmaların çocuklarda algıyı desteklediğini, kendini ifade edebilme ve beden koordinasyonu sağladığını, sayısal zekayı güçlendirdiğini, motivasyonu artırdığını ve özgüven oluşumuna katkı sağladığını söyledi.

Sunumun kapanış konuşmasını Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi yaptı. Prof. Dr. Selvi, “Bu etkinlikte bizlerle olan Öğr. Gör. Hülya Kapkıner hocamıza vermiş olduğu bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda katılımcı öğrenci arkadaşlarımıza, hocalarımıza, öğretmenlerimize programımıza zenginlik kattıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Etkinlik, sunumların ardından soru-cevap kısmıyla sona erdi.

background image