“Türk Dünyasının Dünü, Bugünü ve Geleceği” Sempozyumuna Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız Konuşmacı Olarak Katıldı
18 Mart 2021 | 15:47

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) birlikte düzenlediği, TBMM’nin kuruluşunun 100’üncü, Türk devletlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının 30’uncu ve 2021’in İstiklal Marşı Yılı olması vesilesiyle düzenlenen sempozyum Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirildi.

“Türk Dünyasının Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu sempozyumda Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız “Bağımsızlıklarının 30’uncu yılında Türk Devletleri ve Parlamentoların Rolü” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Fahrettin Altun, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmirzayev, TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ile İstanbul Milletvekili ve TÜRKPA Türk Delegasyonu Üyesi İsmet Uçma gerçekleştirdi.  

Sempozyuma video konferans yönetimiyle katılan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, davetlerinden ve sempozyumdaki emeklerinden dolayı Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ile TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Prof. Dr. Yıldız, dünü iyi bilmeden bugünü anlamak ve geleceğe dair planlar yapmanın mümkün olmadığını belirterek, “Kırgızistan’ın 30 yıl önce kazandığı bağımsızlık, bugün Manas Üniversitesi ve Kazakistan'ın bağımsızlığı Ahmet Yesevi Üniversitesi gibi öğretim kurumlarını ortaya çıkarmıştır. Bugün yaptığımız sempozyumda Türk dünyasının ortak geleceğine yeni hedefler çiziyoruz ve Türk dünyasının aydınlık geleceği için bilimsel bilgi üretiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Köklü bir geçmişe sahip olan Türklerin hikâyesi 30 yıl öncesine dayanmıyor” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Korkut Ata, Manas Ata, Hoca Ahmet Yesevi, Mehmet Akif, Cengiz Aymatov gibi isimler sayesinde bugünlere geldik. Ayrıca Yunus Emre’yi, Hacı Bektaş Veli’yi, Ahi Evran’ı da mutlaka unutmamalıyız. Onların fikirlerini çağın gerekliliği doğrultusunda özümseyerek gelecek kuşaklara aktarmalıyız” diye konuştu.

Gazi Üniversitesinin Türk Üniversiteler Birliğinin bir üyesi olduğunu anımsatan Prof. Dr. Yıldız, Türk dünyasında üniversitelerle her konuda iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Türk Üniversiteler Birliğinin 22 üyesi bulunuyor. Ülkemizden 7 üniversite bu Birliğin üyesidir. Bu sayının daha da artmasını temenni ediyor ve üniversiteler arasındaki iş birliklerinin artmasını istiyoruz. Özellikle Macaristan Szeged Üniversitesinin Birliğe üye olmasının Avrupa’ya açılan yolda önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Rektörümüz son olarak “Birlikten kuvvet doğar” atasözüne atıfta bulunarak, “Dünyamız küreselleşiyor, Türk dünyası da buna göre hareket etmelidir. Gaspıralı İsmail Bey’in ‘İşte, fikirde, dilde birlik’ ülküsünü de adım adım hayata geçirmeliyiz. ‘Ömür bir gündür o da bugündür’ felsefesiyle gün bugündür deyip gerekli adımları süratle atmalıyız. Zira yarın çok geç olabilir.”

İki gün süren sempozyumda dört oturum düzenlendi. “Millî Egemenliğin Tecelligahı Olarak TBMM ve İstiklal Marşı’nın Kabulü” konulu ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Alpaslan Ceylan yaptı. Oturuma, Kırgızistan Milletvekili Dastan Cumabekov, TÜRKPA Türk Delegasyonu Üyesi Recep Şeker, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Vedat Uygur, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Arıkoğlu ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu konuşmacı olarak katıldılar.

“Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Devletleri ve Parlamentoların Rolü” konulu ikinci oturumun başkanlığını Kırgızistan Milletvekili Kanıbek İmanaliyev yaptı. Oturuma, Azerbaycan Milletvekili Nizami Caferov, Kazakistan Milletvekili Sauıtbek Abdrahmanov, Kırgızistan Milletvekili Cıldız Musabekova, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fırat Purtaş, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar konuşmacı olarak katılan isimler oldular.

“Türk Dünyası Ortak Değerleri ve Kültürel Miras” konulu üçüncü oturumun başkanlığını Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlük Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Beşe üstlendi. Oturuma, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Prof. Dr. Saadettin Yağmur Gömeç, Bozok Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erdal, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Oktay Özgül ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Orta Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yunus Emre Gürbüz konuşmacı olarak katıldılar.

“Türk Dünyasının Gelecek Perspektifi: Beklentiler ve Fırsatlar” konulu son oturumun başkanlığını ise Kırgızistan Diplomasi Akademisi Rektör Yardımcısı Zainidin Kurmanov yaptı. Oturumda, Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Kırgızistan Milletvekili Kanıbek İmanaliyev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Anvarbek Mokeev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Orçan ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Suat Beylur konuşma gerçekleştirdiler.

background image