Üniversitemizde Siber Zorbalık ve Siber Farkındalık Konferansı Gerçekleştirildi
18 Mart 2021 | 16:01

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun düzenlediği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Konferanslarının ilki çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta “Siber Zorbalık ve Siber Farkındalık” konusu ele alındı. Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Küçükali, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkan Yardımcısı İbrahim Baran ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül konuşmacı olarak katıldılar.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak, konferansta siber zorbalık ve siber farkındalık konusunu uzmanlarla birlikte masaya yatıracaklarını söyledi ve desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız’a teşekkürlerini iletti.

Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız küresel salgın döneminin de etkisiyle bankacılıktan alışverişe, sosyal medyadan uzaktan eğitime kadar birçok alanda dijitalleşen bir hayat yaşandığını, hayatın her alanında olduğu gibi siber dünyada da birtakım tehditlerin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yıldız, siber zorbalığın dijitalleşme ile birlikte ciddi bir mesele olarak karşımızda durduğunu anlatarak, “Siber zorbalık, utanç verici kaba davranışlar, uygunsuz konuşmalar ve başkalarına karşı düşmanca çevrim içi ileti, tehdit, taciz ve negatif yorumlar, izinsiz fotoğraf paylaşımı gibi birçok unsurdan oluşmaktadır. Bu tip içerikler internet üzerinde çok hızlı bir şekilde yayılarak, geleceğimizin teminatı gençlerimizi siber mağdur yapabilmekte; yıkıcı ve telafisi olmayan sonuçlarla ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

Bu sebeplerden dolayı bilinçli ve güvenli internet kullanımı ile siber zorbalığın farkındalığının çok önemli olduğuna işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, üniversitelerin de bu konuya önayak olması gerektiğini söyledi. Siber güvenlik uzmanlığı kavramının geliştirilerek mesleki nitelik kazandırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yıldız, “Üniversitelerde siber güvenlik alanıyla ilgili programların yaygınlaştırılması, toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulmasında üniversitelerin aktif katkı sağlaması benimsenmiştir. Gazi Üniversitesi ilk kez 2014 yılında Bilgi Güvenliği Mühendisliği Lisansüstü Programını hayata geçirerek bu konularda öncülük etmiştir. Teknoloji ile Mühendislik fakültelerinde siber güvenlik ile ilgili projelerimiz devam ediyor. TUSAŞ Kazan Meslek Yüksekokulunda Bilişim Güvenliği Teknoloji Programının açılmasına yönelik hazırlıklarımızı tamamladık ve kısa süre içinde öğrenci kabulüne başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bülbül, “Bilgi ve Bilişim Güvenliği ile Siber Zorbalık” hakkında sunum yaptı. Prof. Dr. Bülbül, salgın dönemi boyunca insanların evlerde olması nedeniyle internet kullanımının arttığına işaret ederek, pozitif anlamda internetin insanların sosyalleşmesi adına önemli bir mecra olduğunu ancak internetin fazla kullanılması sebebiyle istenmeyen durumların da yaşandığını ifade etti. Siber zorbalığı bilişim teknolojileri ile başka birine yapılan saldırı olarak tanımlayan Prof. Dr. Bülbül, siber zorbalığın sadece internet üzerinde değil başta cep telefonu olmak üzere farklı iletişim araçlarıyla da gerçekleştiğini anlattı.

Dr. Küçükali “Türkiye’deki Siber Güvenliğin Teknik Altyapısı ve Düzenlemeleri” hakkında sunum gerçekleştirdi. Dr. Küçükali, teknolojinin gelişmesi ve son bir yılda dünyayı etkisi altına alan küresel salgın sebebiyle, zamanının büyük bir kısmını evde geçiren kişilerin iş, alışveriş, sosyal medya gibi birçok farklı alanda internette daha fazla vakit geçirdiğini anlattı. Dr. Küçükali, BTK olarak siber güvenlik ve siber zorbalık konusunda farkındalık yaratma ve toplumu bilinçlendirme adına çalışmaya devam ettiklerini anlattı. Ülkemizde internette geçirilen ortalama zamanın dünya ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Dr. Küçükali, “Ülkemizde internet ağırlıklı olarak görüntülü arama, mesajlaşma ve sosyal medya için kullanılıyor. Bu fazla kullanım da kişilerin siber zorbalığa uğramasını arttırmış oluyor. İnternet denetimsiz bir mecra olduğu için sanal ortamdaki zorbalıkla ilgili mücadele etmek kolay olmuyor. Bu nedenle ülkemizde bilinçli internet kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İbrahim Baran ise “Siber Dünyada Mağduriyetlerin Önlenmesi Adına Yapılan Çalışmalar” hakkında bilgiler verdi. Baran, siber zorbalık konusunda farkındalık oluşturmak ve mağduriyetler karşısında neler yapılabileceği konusunda "siberay.com" sitesinde yayın hayatına başladığını ayrıca kamu spotlarıyla halkı bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yapan uzmanların siber zorbalık ile mücadele konusunda hizmet verdiğini, zorbalığa uğrayıp mağdur olanların merkezlerine günün her saati şikâyet başvurusu yapabileceğini anlattı. Konferans konuşmaların ardından soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

background image