Eczacılık Fakültesinin Düzenlediği Bilim Konferanslarının İlki Gerçekleştirildi
10 Mart 2021 | 15:53

Üniversitemizin 95’inci yılı etkinlikleri kapsamında Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “Eczacılık Fakültesi Bilim Konferansları Serisinin” ilki yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, Besin/Gıda Hijyeni Teknolojisi Bölümü, Veterinerlik Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın katıldı. Prof. Dr. Aydın, konferansta “Gıda Kaynaklı Patojen Bakterilerde Antibiyotik Dirençlilik Sorunu” konulu sunum gerçekleştirdi.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, faaliyetin düzenlenmesinden dolayı Dekan Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan’a, emeği geçenlere ve katılımından dolayı Prof. Dr. Ali Aydın’a teşekkür etti.

Prof. Dr. Ali Aydın, antibiyotik dirençlilik meselesinin sadece dünyanın değil ülkemizin de önemli sorunları arasında yer aldığına vurgu yaparak sunumuna başladı. Prof. Dr. Aydın, kalıntı yönünden en etkili farmakolojikler arasında antibiyotiklerin yer aldığını söyleyerek kalıntının nedenleri üzerinde durdu.

Prof. Dr. Ali Aydın, hayvanlarda antibiyotiklerin vücuttan atılmaması nedeniyle hayvansal gıdalarda (süt, yumurta vb.) antibiyotik kalıntılarının kaldığını bunların insanlara geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Aydın, sonuç olarak bunun da antibiyotik direncini riske soktuğunu ifade etti. İnsan ve hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımının mikroorganizmalar üzerinde büyük bir seçici baskı oluşturduğunu ve mikroorganizmaların direnç kazandığını anlatan Prof. Dr. Aydın, aynı antibiyotik grubunun hayvanlarda ve insanlarda sık ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ali Aydın’ın sunumunun ardından konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

background image