Üniversitemizde “Beden Dili ve Etkili İletişim” Konulu Etkinlik Çevrim İçi Olarak Gerçekleştirildi
5 Mart 2021 | 12:04

Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Beden Dili ve Etkili İletişim” konulu etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Üniversitemiz akademik ve idari personeline yönelik olarak düzenlenen hizmet içi eğitim programı, yoğun katılım dolayısıyla iki grup halinde yapıldı. Konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl’ın yer aldığı etkinliğin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, kişinin anne karnından itibaren eğitilmeye başladığının altını çizerek, Üniversitemiz personelinin hizmet içi eğitimlerine büyük önem verdiğini söyledi. “Personelimizden sadece iş istemiyoruz, onların kendilerini geliştirmelerine de katkı sağlamak istiyoruz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Bundan sonraki süreçte de personelimizin farklı konularda eğitim talepleri olursa o eğitimleri veririz. Tüm çalışanlarımızın işlerini hakkıyla yapmasını bekliyoruz. Bu çalışmayı çok önemsiyorum ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Rektörümüzden sonra söz alan Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl ise “Bu eğitimin bir parçası olduğum için çok mutluyum” dedi. Dilin sınırlarının dünyanın sınırları olduğu sözüne dikkat çeken Takıl, insanların dünyadaki inançlarına göre kelimelere farklı anlamlar yüklediğini ifade etti.

“Bütün gün olumsuz kelimelerle konuşursam günün sonunda kendimi çok yorgun hissederim; fakat bunun tam tersi de geçerlidir. Yani gün boyu olumlu kelimelerle konuşursam günün sonunda kendimi daha enerjik ve mutlu hissederim. Bu süreç bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır” diyerek konuşmasını sürdüren Takıl, olumlu ve olumsuz dilin fayda ve zararları üzerinde durdu.

Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl, şöyle devam etti: “Ego kelimesi, eski Hitit dilinde ‘ben’ demektir. İnsanlar kelimeleri önce kendilerinden yola çıkarak meydana getirmeye başlamışlardır. Fakat eski Hitit’de bütün kelimeler ‘ben’ kelimesi ile başlar. Ben kendimi iyi ifade edebiliyorsam karşımdakileri de daha iyi anlayabilirim. Etkili iletişimde bireylere değer verdiğinizi göstermek çok önemlidir. Bir çocuğa değer verdiğimizi gösterirsek çok daha mutlu olur. Kişilere isimle hitap etmek onlara değer verdiğimizi gösteren en güzel göstergelerden birisidir.”

İnsanların takdir görmeye de ihtiyaçları olduğuna işaret eden Burcu Takıl, konuşmasını şöyle noktaladı: “Takdir görmenin yaşı yoktur. Karşımızdaki kişiye teşekkür etmek çok önemlidir. Tıpkı göle taş atmak gibidir ve teşekkür etmek sihirli kelimelerden birisidir. İnsanlar değer gördüğünü hissetmek için sosyal mecralarda takipçi satın alıyorlar. Teşekkür etmek bize bir şey kaybettirmez ama karşımızdaki kişiyi mutlu eder ve o mutluluk bize döner. Bu anlamda sen dili suçlayıcı bir dildir. Etkili iletişimden bahsediyorsak sen dilini kullanmamalıyız.”

Eğitim soru-cevap bölümüyle sona erdi.

background image