Üniversitemiz 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği açılış dersi ile başladı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen açılış dersine Üniversitemiz üst yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konuşmasına Üniversitemiz üst yönetimi, akademisyenleri ve öğrencilerine seslenerek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün tarih sahnesinde yer alan toplulukların geçmişlerine baktığımızda, toplumların milletleşme sürecinin en önemli unsurunun kültür olduğu malumlarınızdır. Bugünkü açılış dersimizde, yüzyıllardır millet kimliğiyle tarih sahnesinde yer alan, Türkistan’ın en doğusundan Avrupa’nın batısına kadar etkisini gördüğümüz, dünya insanlık ve kültür mirasına gerek soyut ve somut değerleri, gerekse yetiştirmiş olduğu çok önemli bilim insanlarıyla katkı sunan Türk kültürü hakkındaki düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım” dedi.
Kültürün onlarca tanımının yapılabileceğini söyleyen Rektörümüz Yıldız, yeni dünya düzeninde toplumların sanal sınır olarak kullandıkları kültür kavramının bir toplumun nüfus cüzdanı gibi olduğunu kaydetti. Kültürün, bir millet hakkında bilgi edinmek; geçmişini araştırmak, dünyadaki yeri ve önemini belirlemek için kullanılan en önemli ölçütlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yıldız, pek çok devlet adamı, âlim, düşünür, yazar, şair ve sanatçının kültürle ilgili tanımlar yapıp özlü sözler söylediğine işaret etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyetimizin ve Üniversitemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk de konuşmalarında Türk kültürüne sıklıkla değinerek, 'Türk ulusunun idaresinde ve korumasında ulusal birlik, ulusal duygu, ulusal kültür en yüksekte göz diktiğimiz ülküsüdür' derken, 29 Ekim 1933 yılında Cumhuriyet’in kuruluşunun 10. yılında söylediği '... Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. … Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti bundan sonraki inkişafıyla âtinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.' sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini yüksek Türk kültürü üzerine bina ettiklerini vurgulayarak, genelde kültür ve medeniyet terimlerinin önemine, özelde de kökü tarihin derinliklerine dayanan yüksek Türk kültürünün, dünyanın geleceğini inşa etmede çok önemli rolünün olacağını ifade etmiştir.”
Eğitim ve öğretim anlayışlarının temelinde gönül gücünün bulunduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yaptıkları en önemli işlerin başında çok çalışmak ve okumanın geldiğini belirtti. “Geçtiğimiz yıl bahar döneminden beri küresel salgından kaynaklı olarak üniversitedeki sınıflarınızdan, sıralarınızdan uzaktasınız ancak bu durum bizleri ve sizleri asla umutsuzluğa düşürmemelidir” diyen Rektörümüz Yıldız, “İnşallah, devletimizin, sağlık çalışanlarımızın gayreti, insanımızın bilinçli ve samimi çabalarıyla küresel salgından kısa sürede kurtulup sizleri özlediğiniz kampüslerimizle, sınıflarımızla, öğretim elemanlarımızla buluşturacağız” dedi.
Konuşmasında yeni projelerden de bahseden Prof. Dr. Yıldız, şöyle konuştu: “2021 yılı, 1926 yılında temelleri atılan Üniversitemizin kuruluşunun 95. yılı etkinliklerine sahne olacaktır. Bizler 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyle, '95. Yıl 95 Etkinlik, 95 Eser' sözüyle hazırlıklarımıza başladık ve Üniversitemizin tüm birimleriyle birlikte planlamalarımızı yaparak faaliyetlerimize başladık. Bu süreçte, “Gazili Olmanın Ayrıcalığı”yla siz değerli öğrencilerimizle gerek yüz yüze gerekse çevrim içi uygulamalarla faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz. Ayrıca, Üniversitemiz bünyesindeki sizlerin katılımı ve desteği ile kurulan öğrenci topluluklarımızla da faaliyetlerimizi çeşitlendirmeyi planlamaktayız. Diğer yandan, gerek ön lisans ve lisans gerekse lisansüstü programlarımızdaki siz değerli öğrencilerimize yönelik Erasmus Öğrenci Değişim Programlarımız başta olmak üzere, çeşitli burs ve proje çalışmaları içinde yer almanız için akademik birimlerimiz ve koordinatörlüklerimizle yakın iş birliği içinde olduğumuzu, Üniversitemizin her türlü imkânının öğrenim süreçlerinize azami düzeyde katkı sunması için çalıştığımızı ifade etmek istiyorum.”
Küresel salgın döneminde ara verilen etkinliklere de adım adım başlamayı ümit ettiklerini söyleyen Rektörümüz Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: “Sizlerden istirhamım, asla karamsarlığa kapılmadan, süreçten olumsuz etkilenmeden, elinizdeki imkânlar doğrultusunda çalışmalarınızı sürdürmenizdir. Bizlerin, tüm birimlerimiz, akademik ve idari kadrolardaki çalışanlarımızla, sizlerin eğitim-öğretimle ilgili problemlerinizde her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Karşılaştığınız ve çözemediğiniz problemlerinizle ilgili Öğrenci İşleri Yardım Masasından destek talebi oluşturarak, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla bizlere ulaşabilirsiniz. Son olarak tüm dünyanın, insanlığın, ülkemizin küresel salgından bir an evvel kurtulmasını diliyorum. 2020-2021 bahar dönemi eğitim-öğretim sürecimizin, devletimiz, milletimiz, Üniversitemiz ve siz değerli mensuplarımız adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.