Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı Konferansları -2
25 Şubat 2021 | 12:54

Kuruluşunun 95’inci yılını kutlayan Üniversitemizde “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı Konferansları -2” gerçekleştirildi. Çevrim içi olarak düzenlenen ikinci konferansa İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gara’da şehit olanlara yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ise başsağlığı dileyerek sözlerine başlarken, Regaip Kandilinin hayırlara vesile olmasını diledi. İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı nedeniyle 2021’in Gazi Meclis tarafından İstiklâl Marşı Yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Gazi Üniversitesi olarak her ay bir konferans düzenleme kararı aldık. Geçen ay TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ı ilk konuşmacı olarak misafir etmiştik. Bugün yapacağımız ikinci konferansta ise konuşmacı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’yı konuk ediyoruz. Sayın Uzunkaya’ya böylesi önemli bir programa katıldıkları için Üniversitemiz adına teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

Cafer Uzunkaya ise Türkiye’nin en müstesna üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesinde konferans vermekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Cafer Uzunkaya, Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlü bir şahsiyet olduğunu sadece şair demenin yetersiz bir tanım olacağına değinerek, “İstiklâl Marşımızın yazarı Mehmet Akif, veterinerlik eğitimi almıştır. Darülfünunda edebiyat öğretmenidir. Mehmet Akif; Fatih, Beyazıt, Süleymaniye, Hacı Bayram Camilerinde vaizdir, hatiptir. Mehmet Akif, Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle Kurtuluş Hareketi'nin manevi önderidir. Gazi Mecliste milletvekilliği yapmıştır. Halkı aydınlatmak adına Anadolu’yu karış karış dolaşarak Millî Mücadele'nin önemini kürsülerde anlatmıştır. Kendisi özetle vatan şairidir” ifadelerini kullandı.

Uzunkaya Mehmet Akif’in dava, fikir ve mücadele adamı olduğuna değinerek, kendisinin İstiklâl Marşı'nı yazarak, Kurtuluş Savaşı mücadelesine manevi anlamda büyük katkı sağladığını ve kendisinin ülkemizin yetiştirdiği eşsiz bir değeri olduğunu anlattı.

Cafer Uzunkaya, Mehmet Akif’in sorunların aşılmasında kaleminin gücüne, şiirin gücüne, kürsünün gücüne inanmış bir dava adamı olarak Anadolu’da Millî Mücadele'nin yayılmasında büyük rol oynadığını, kendisinin yeni nesillere çok iyi anlatılması ve Safahat adlı eserinin mutlaka okunması ve okutulması gerektiğini savundu. Uzunkaya, Mehmet Akif Ersoy’un “İstiklâl Marşı” ile “Çanakkale Şehitlerine” şiirlerinin eşsiz iki eser olduğunu, Türk milletinin tarihini anlama adına bu iki şiirin çok iyi anlatılması gerektiğini ifade etti.

Uzunkaya, Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitleri şiirinde geçen "Asım’ın Nesli" ifadesinin karakterli, ahlaklı, erdemli, bilgili bir genç modelinden bahsettiğini anlattı. Cafer Uzunkaya, Mehmet Akif’in sadece masa başında şiir yazan bir şair olmadığını eylem adamı da olduğunu, milletin sorun ile beklentilerini anlayan bunlara çareler üreten Millî Mücadele kahramanlarından biri olduğunu söyledi.

 

background image