Üniversitemizde “Dünyada Erken Çocukluk Döneminde Erken Müdahale” Programı Yapıldı
18 Şubat 2021 | 18:17

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, Uluslararası Webinar Serisinin ilkinde “Dünyada Erken Çocukluk Döneminde Erken Müdahale” konusunu ele aldı. Program, Üniversitemiz ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal medya hesaplarından çevrim içi olarak yayınlandı. Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın yaptığı toplantıya Portekiz Minho Üniversitesinden Doç. Dr. Ana Maria Serrano “Dünyada Erken Müdahale” başlıklı sunumu ile konuşmacı olarak katıldı.

Program, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Musa Yıldız, erken bebeklik ve çocukluk döneminde yapılan her türlü tıbbi, eğitsel ve rehabilitasyon müdahalelerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Özellikle beynin gelişmekte olduğu erken çocukluk döneminde yapılan müdahalelerin zihinsel, bedensel, psiko-sosyal ve duygusal gelişim alanlarına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Musa Yıldız, “Erken müdahaleler kapsamında yapılan bireysel ve bölgesel uygulamalar yerine, ulusal erken müdahale programlarının geliştirilmesi sadece çocuğun gelişmesi bakımından değil çocuğun büyümesi ve problemlerin artması nedeniyle de ortaya çıkacak sağlık giderlerinin azaltılmasında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle erken tanılama ve tedavi oldukça önemlidir. Gazi Üniversitesi olarak son 5 yıldır çocukluk çağında erken müdahale programlarının gelişmesi ve uygulanabilmesi için TBMM, Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  UNICEF tarafından yürüten birçok çalışmada öğretim üyelerimizin akademik ve klinik deneyimiyle yer aldık” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Çocukluk Çağında Erken Müdahale Projesi”nin 2020 yılında tamamlanmasıyla birlikte konunun önemine uluslararası arenada dikkat çekildiğini ve ülkemiz açısından da önemli çıktılar sağlandığını ifade etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç ise konuşmasına bu programın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Prof. Dr. Bülent Elbasan’a teşekkür ederek başladı. Uzm. Dr. Orhan Koç, küresel salgın döneminde engelli ve yaşlı bireylerin çok daha fazla etkilendiklerini, sosyal hayata katılım noktasında büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Engellilerin, yaşlıların ve sağlık hizmeti verenlerin aşılandığını belirten Koç, ülkemizde küresel salgınla ilgili olarak yaşlı ve engellilere yönelik öncelikli koruyucu yaklaşım benimsediklerini dile getirdi.

Orhan Koç, Türkiye’de engellilikle ilgili olarak yapılanlardan da bahsetti. Engellilerin nitelikli bir eğitim almalarına öncelik verdiklerini anlatan Koç, örgün eğitimde 400 bin engellinin eğitim aldığını belirtti. Uzm. Dr. Orhan Koç, engelli bireylerin üniversite eğitiminden sonra unvanlarına, eğitimlerine ve branşlarına göre kamuda istihdamını sağlayacak “Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı” adında bir sınavın yapıldığını söyledi. Orhan Koç, engellilerin engel grubuna göre yapılan bu sınavla atamalarının yapıldığını ifade etti.

Uzm. Dr. Orhan Koç, Türkiye’nin erken tanı ve müdahale konusunda çok iyi bir altyapıya sahip olduğunu vurguladı. 0-3 yaş grubuna yönelik birçok tarama testinin yapıldığını anlatan Koç, erken tanının evlilik öncesine kadar gidebildiğini söyledi.

Ulusal erken müdahale konusunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Orhan Koç, “Erken çocukluk döneminde tanı koymak ve tanı sonrasında geliştirilecek programlarla eğitim ve rehabilitasyon programları, toplum temelli, aile odaklı hizmetleri de entegre edecek çalışmaları proje bazlı başlatılmış olup, ‘Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programı’ diye hükümet programına almış bulunmaktayız” diye konuştu.  

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan, Uzm. Dr. Orhan Koç’a erken müdahale alanında daha dinamik ve etkin bir süreç yürütülmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi. Bülent Elbasan, Türkiye’nin erken müdahale alanında daha dinamik ve etkin bir süreç içinde bulunduğunu da ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Portekiz’de bulunan Minho Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ana Maria Serrano’nun sunumuna geçildi. Prof. Dr. Ana Maria Serrano, sunumunda Portekiz ve Avrupa’nın erken müdahale konusundaki uygulamalarından söz etti. Ana Maria Serrano, erken müdahalenin beyin gelişimimin en hızlı olduğu 0-3 yaşta başlamasına ve müdahalenin aile ile iş birliği içerisinde çocuğun yaşadığı doğal ortamda gerçekleştirilmesi gerektiğine  dikkat çekti.

 

 

 

background image