Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Millî Uzay Programı Tanıtım Toplantısı”na Katıldı
12 Şubat 2021 | 21:42

 

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde, “Millî Uzay Programı Tanıtım Toplantısı” düzenlendi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın da katıldığı programda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Millî Uzay Programı’nı açıkladı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, gözlem uydularımızdan kazanılan tecrübeyle, haberleşme uydularını da kendi imkânlarımızla üreterek, bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olma konusundaki kararlılığa dikkat çekti. Bu yol haritasının başarıyla hayata geçmesi temennisinde bulunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uzay çalışmalarında insan kaynağı, tasarım ve mühendislik kabiliyetleri bakımından güçlü olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen, test edebilen bir seviyeye çıkardıklarını ifade etti. Bunun ilk örneğinin GÖKTÜRK-2 uydusu olduğunu söyleyen Recep Tayyip Erdoğan, şimdi de sırada gece ya da gündüz fark etmeden her türlü hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek GÖKTÜRK-3 uydusunun bulunduğunu açıkladı.

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen, uzay kalifiye güneş hücreleri, Üniversitemizde üretilen ilk yerli ve millî yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE’nin entegrasyon işlemlerinin tamamlandığını, testlerinin sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu uydunun da 2022 yılında uzaya fırlatılacağını kaydetti. Yerli ve millî imkânlarla üretilecek ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6-A’nın da 2022’de uzaydaki yörüngesine yerleştirileceğini söyledi.

Türkiye’nin uzay alanındaki kurumsal kapasitesine büyük önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, roket, uydu, yer sistemlerinde fikirden ürüne kadar ihtiyaç duyulan tüm imkânları sağlayabildiklerini ifade etti. Erdoğan, TÜBİTAK Uzay, TÜBİTAK SAGE, DELTA-VE, ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, TÜRKSAT ve İTÜ başta olmak üzere, birçok kuruluşun altyapılarında önemli projeler yürütüldüğünü belirtti.

background image