Gazi Eğitim Fakültesi Salı Konferansları 5: Okuma Kültürü
12 Şubat 2021 | 21:49

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği Salı Konferanslarının 5’incisi çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta ödüllü yazar Gülten Dayıoğlu “Okuma Kültürü” başlığıyla konuşmacı olarak yer aldı.

Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl’ın yaptığı konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri, öğrenciler ve yazarın okurları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Musa Yıldız, Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Gülten Dayıoğlu’nu Gazi Üniversitesi olarak ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederken, konferansta emeği geçenlere teşekkürler etti.

Yazmaya ilkokulda başladığını ve hayatı boyunca yazmayı hiç bırakmadığını anlatan Dayıoğlu, ortaokulda iken Reşat Nuri Güntekin ile tanıştığını söyledi. Kitaplarını genelde geceleri yazdığını anlatan Dayıoğlu, kitabını bitirdiğinde altı kez okumadan yayınevine teslim etmediğini ve titizliğe çok önem verdiğini ifade etti.

Yazarlık konusunda herhangi bir eğitim almadığını dile getiren Dayıoğlu, “İlkokulda öğretmenim bana ‘Sen yazar olacaksın Gülten çünkü yazarlığa yetenekli olduğunu görüyorum’ demişti. Her zaman yazarlığı çok ciddiye alarak yapmaya çalıştım. İlkokul beşinci sınıfta iken 132 sayfalık bir roman yazmıştım. Yoksul bir ailede büyüdüm, karneyle ekmek aldığımız günleri gördüm. Bunlar beni içten içe geliştiren unsurlar oldu ve öğretmenim yönlendirmesiyle yazar oldum” diye konuştu.

Yazarlıktaki başarısını çok okumanın yanı sıra gözlem ve ayrıntılara dikkat etmesine de borçlu olduğunu vurgulayan Gülten Dayıoğlu, ayrıntılara çok önem vermeyi alışkanlık haline getirdiğini söyledi. Gülten Dayıoğlu romanları ve hikâyelerinde yer alan karakterlerin özelliklerine önem verdiğini söylerken, isimlerini de dünya haritasına bakarak bazı şehir veya yer isimlerinden esinlenerek oluşturduğunu anlattı. Yazar Dayıoğlu sadece kitap yazmadığını okuma kültürünü yaymak adına yıllarca mücadele de verdiğini sözlerine ekledi. Gülten Dayıoğlu’nun konuşmasının ardından konferans, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

 

background image