Kuruluşunun 95’inci yılını kutlayan Üniversitemizde, Mühendislik Bilim Konferanslarının ilki olan “5G ve Siber-Fiziksel Sistemler, Teknoloji ve Uygulamalar” konulu etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansa Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanları Kurulu Üstün Hizmet Ödülü sahibi ve IEEE enformasyon bilimi, sistemleri ve teknolojisine üst seviyede katkı sağlayan bilim insanı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan konuşmacı olarak katıldı.
Çevrim içi konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesinin kuruluşunun 95’inci yılı sebebiyle etkinliklere ara vermeden devam ettiklerini anımsatarak, “95’inci yıl, 95 etkinlik ve 95 eser mottosuyla yeni yıla başladık. Mühendislik Fakültemiz bugün ‘Mühendislik Bilim Konferansları’ serisini değerli hocamız Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın konuşmacı olarak katılımıyla başlattı. Huzurlarınızda kendilerine ve bu etkinliği gerçekleştiren dekanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Arıkan, sözlerine, 95’inci yılını kutlayan Üniversitemizi tebrik ederek başlarken, Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız ile Dekan Vekili Prof. Dr. Sağıroğlu’na davetleri için teşekkür etti. Prof. Dr. Arıkan sunumu teknolojik arka plan, 5G ve teknolojileri ile kutupsal kodlama olmak üzere üç genel başlık çerçevesinde gerçekleşti.
Matematikçi ve elektrik mühendisi, enformasyon kuramının kurucusu, Amerikalı bilim insanı Claude Shannon’ın teknolojinin üç temel konusuna dikkat çektiğini vurgu yapan Prof. Dr. Arıkan, ‘Shannon’ın 1969 yılında yaptığı ve 21’inci yüzyıla dair öngörülerde bulunduğu konuşmasında teknolojinin üç temel konusu olan madde, enerji ve bilgiye vurgu yaptı. Madde deyince ilk insanları göz önüne alırsak ağaçları kesip odun üretiyor; odun ile hem ısınıp hem kendisine barınak inşa ediyor. Hayvan derilerinden kendisine ısınmak için kıyafetler dikiyor. İnsan medeniyeti ilerledikçe madencilik keşfediliyor. Çeşitli madenlerden kendilerine araç ve gereçler yapıyor. Enerji alanını ele alırsak hayvanların evcilleştirilmesiyle ve hayvan gücüyle tarım ve hayvancılık yapılmaya başlanıyor. Daha sonra su ve rüzgâr gücünü kullanarak bir takım teknolojiler geliştiriliyor. Buhar makineleri, elektrik enerjisi ve günümüzde nükleer enerji hatta güneş ve rüzgâr enerjileri kullanılmaya başlanıyor” ifadelerini kullandı.
Madde ve enerjiye göre bilgi konusunun daha yeni bir kavram olduğuna değinen Prof. Dr. Arıkan, “Günümüzde bilgi ve iletişim sistemleri, özellikle 20’nci yüzyılla birlikte önemli gelişmeler sağladı. Elektriksel haberleşme daha sonra bilgisayarların icadıyla bilginin işlenmesi gibi gelişmeler çağımıza damgasını vuran teknolojiler olarak değerlendirilebilir. Bilgisayar, otomasyon ve haberleşme sistemleri günümüzde vazgeçilmez teknolojiler olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.
Endüstriyel devrimlerin tarihçesine de değinen Prof. Dr. Arıkan, “Endüstri 1.0 makineleşme, buhar gücü, dokuma tezgâhları ile 1784 yılında başladı. Endüstri 2.0 seri üretim, montaj hattı, elektrik enerjisinin kullanılmasıyla 1870 yılından sonra hayatımıza girdi. Otomobil üreticisi Henry Ford’un 20’nci yüzyılın başında seri üretim hattını geliştirmesi buna örnek verilebilir. Endüstri 3.0 otomasyon, bilgisayarlar, elektronik ile 1969 yılından itibaren insanlığa hizmet vermeye başladı. Endüstri 4.0 ise tam tarih vermek doğru olmasa da 2011 yılından itibaren siber-fiziksel sistemler, nesnelerin interneti, haberleşme ağları ile günümüzde insanlık için önemli bir yer tutmaktadır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Erdal Arıkan’ın sunumunun ardından konferans soru-cevap etkinliği ile sona erdi.
Haberin ingilizce metni için tıklayınız.
2024 İdari Personel Memnuniyet Anketi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
“Öğrenci Toplulukları Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı” Yapıldı
“Ahıska Türklerinin Sürgünü Anma Programı” Gerçekleştirildi
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal TEKNOFEST 2024’te Ödül Alan Takımlarımızla Bir Araya Geldi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.