Gazi Üniversitesi Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkezi Faaliyetlerine Başladı
9 Aralık 2020 | 11:17

Gazi Üniversitesi Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkezi, faaliyetlerine başladı. Merkezin Müdürlüğünü Rektör Danışmanı Prof. Dr. Erdal Zorba, Müdür Yardımcılıklarını ise Prof. Dr. Hacı Ahmet Pekel ve Öğr. Gör. Dr. Mehmet Yıldız yapıyor. Merkezin üyeleri arasında Prof. Dr. Alper Ceylan, Prof. Dr. Latif Aydos, Prof. Dr. Bülent Elbasan ve Doç. Dr. Asiye Uğraş Dikmen yer alıyor. Merkezin danışma kurulu ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Prof. Dr. Nevin Aysel Güzel ve Prof. Dr. Duygu Ağagündüz’den oluşuyor.

Merkezin başlıca amaçları arasında, “Sporda yetenek araştırmaları, sporda performans araştırmaları, çocuklarda ve gençlerde obezite ile mücadelede proje temelli örnek uygulamalar, sporda yetenek, performans ve sakatlıklara bağlı genetik araştırmalar, atletik performans koçu, spor dalına özel kondisyonerlik, maç ve oyun analizi, crossfit eğitmenliği, kişisel yaşam koçluğu vb. sertifikalı eğitimler, profesyonel ve amatör spor kulüpleri ile iş birliği, spor federasyonları ve profesyonel spor kuruluşları ile iş birliği, sporcu performans analizi ve araştırmaları, spor sakatlıklarının önlenmesi ve rehabilitasyon araştırmaları, AB, TÜBİTAK, GSB ve BAP çağrıları ile proje çalışmaları, dezavantajlı gruplarda sporda yetenek araştırmaları yapmak” yer alıyor.

Merkez, ilk iş birliği protokolünü de Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu ile imzaladı. Gazi Üniversitesi Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Arasındaki İş Birliği Protokolü, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Danışmanı ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Erdal Zorba ile Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Türkmen arasında imzalandı.

Protokolle, Üniversitemiz Sporda Yetenek ve Performans Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu’na bağlı sporcuların antropometrik ölçümlerini, psikometrik testlerini, sporda yetenek tarama testlerini, atletik performans testlerini, beslenme ve ergojenik destek bilgilendirmelerini yapacak. Merkez, sporculara spor sakatlıklarından korunma konusunda da yardımcı olacak. Merkez ile Federasyon arasında bilimsel araştırmalara yönelik iş birliği de yapılacak. Ayrıca, antrenörlerin eğitimleriyle, proje temelli faaliyetler yürütülecek.

background image