3’üncü Hoca Ahmet Yesevî Sempozyumu Gerçekleştirildi
17 Kasım 2020 | 10:26

Üniversitemiz ile Ahmet Yesevi Üniversitesinin iş birliğiyle “3’üncü Uluslararası Hoca Ahmed Yesevî Sempozyumu” açılış programı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının moderatörlüğünü yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, sempozyumun geçen Nisan ayında Türkistan’da yapılmasının planlandığını ancak küresel salgın nedeniyle bunun gerçekleşmediğini buna rağmen Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın desteğiyle çevrim içi olsa da yıl bitmeden sempozyumu gerçekleştirme kararı aldıklarını söyledi.

 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevî’nin Türk dünyasında birlik ve beraberlik sembolü olduğuna işaret ederek “Divan-ı Hikmet’i Türkçe yazan Hoca Ahmet Yesevî’nin ‘Dinin dili Arapça, devletin dili Farsça iken sen nasıl Türkçe hikmet söylersin’ şeklinde eleştiri almasına rağmen kendisi, anadilimiz Türkçe ile yoluna devam etti ve Türkistan’da İslamiyet’in yayılmasına büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz, Hoca Ahmet Yesevî’nin zamanı çok iyi kullanan bir Türk mutasavvıfı olduğuna değinerek, “Kendisi günün 24 saatini üçe bölerek planlama yapmıştı. Üçte birini ibadet ederek, diğer üçte birinde öğrenci yetiştirerek, geri kalan kısımda ise kendisi ile ailesinin geçimini sağlamak için kimseye muhtaç olmadan çalışarak geçirmiştir. Onu anlatmak saatler sürer. Düzenlenen bu sempozyumda değerli bilim insanlarımız kendisini detaylı olarak konuşacaklar. Daha çok onları dinlemeliyiz” şeklinde konuştu.

2016’nın UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevî yılı olarak ilan edildiğini anımsatan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “O dönem Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürüyordum. İlk sempozyumumuzu Ankara’da icra ettik. O yıl Hoca Ahmet Yesevî ile ilgili Türkiye ve dünyada 500 kadar faaliyet gerçekleştirildi. 2018 yılında sempozyumun ikincisi gerçekleştirildi. Bu yılın nisan ayında da Türkistan’da sempozyum düzenlenecekti, ancak küresel salgın nedeniyle etkinliğimiz bugüne kaldı. Ayrıca geçen yıl ise Eskişehir’de Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle bir ortaokulda ilk kez Hoca Ahmet Yesevî ile ilgili bir sempozyum yaptık. O etkinlik, Türkiye ve dünyada ortaokul düzeyinde gerçekleştirilen ilk etkinlikti” diye konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız son olarak sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

 

 

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek sözlerine sempozyumun düzenlenmesinde emeği olan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür ederek başladı. Küresel salgın nedeniyle sempozyumun neredeyse yapılmayacağına değinen Prof. Dr. Şimşek, Prof. Dr. Yıldız’ın teşvik etmesiyle çevrim içi de olsa bu etkinliği gerçekleştirmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Türkler arasında İslâmiyetin yayılmasında önemli rol oynayan Hoca Ahmet Yesevî’nin sayısız öğrenci yetiştiren, tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı olduğuna değinen Prof. Dr. Şimşek, “Kendisi Arapça ve Farsçayı çok iyi konuşmasına rağmen Divan-Hikmet’i Türkçe olarak yazdı. Türkçe bu eser Türkler arasında İslâmiyetin yayılmasında önemli rol oynamıştır. Divan-ı Hikmet eseri Prof. Dr. Musa Yıldız hocamızın gayretiyle bastırılıp kayıt altına alınmıştır” diye konuştu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolatbek Abdirasilov da sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ederek küresel salgına rağmen sempozyumun gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

11-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda, oturumlar hem Türkçe hem de Kazakça yapıldı. Sekiz oturumda gerçekleşen sempozyumda, 32 katılımcı bildirilerini çevrim içi olarak sundu.

 

 

 

background image