Üniversitemizin Paydaşlarından Biri Olduğu Uluslararası Türk Kültürü ve Sanatı Sempozyumu Düzenlendi
17 Kasım 2020 | 11:15

Etimesgut Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde, Türk kültür ve sanatına katkı sağlamak amacıyla ‘Uluslararası Türk Kültürü ve Sanatı Sempozyumu’ düzenlendi. Cumhuriyetin 97’nci yıl dönümünde 29-30 Ekim tarihleri arasında, Etimesgut’ta gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk Standartları Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız katıldı.

Sempozyumda  22 yurt dışı, 60 yurt içi üniversiteden; 230 bilim insanı, 24 ana konuda 190 bildiri sundu. Etkinlik kapsamında; festivalden, Türk örf ve adetlerine, Türk gastronomisinden, el sanatları gibi farklı konularda Türk kültürü ve sanatı tüm yönleriyle ele alındı. Dokuz farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı sempozyumda, Gazi Üniversitesi de paydaşlar arasında yer aldı.

 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle böyle bir etkinlik düzenlenmesinin oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Enver Demirel’in Türk dünyasına yönelik etkinliklerini yakından takip ettiğini söyleyen Musa Yıldız, Enver Demirel’e hitaben “Türk dünyasına önem veren, Türk dünyasıyla ilgili bizim hafızamızı sürekli olarak tazeleyen ve hafızamızı gelecek nesillere aktarmamızı sağlayan önemli faaliyetlerinizle gurur duyuyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız; ''Orta Asya'', ''Türki'' ve ''Azeri'' kavramlarının da yanlış kullanıldığına dikkat çekti. Orta Asya kavramının doğrusunun Türkistan olduğunu söyleyen Yıldız, Türkistan medeniyetinin unutturulmak istenmesi nedeniyle ''Orta Asya'' kavramının kullanıldığını anlattı. Batılılaşarak Türkistan coğrafyasına sırtımızı döndüğümüzü ve bu nedenle Türki olanın biz olduğumuzu dile getiren Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, ''Türki Cumhuriyetler'' ifadesi yerine ''Türk Cumhuriyetleri '' ifadesinin kullanılması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Musa Yıldız, ''Azeri'' kavramının da yanlış kullanılan bir diğer kavram olduğunun altını çizerek ''Azerbaycan Türkü '' denmesinin daha doğru olduğunu belirtti. Musa Yıldız, Doğu Türkistan’ın kanayan yaramız olduğunu ve burada yaşayan kardeşlerimizin de huzura kavuşması temennisiyle konuşmasını tamamladı.

 

Konuşmaların ardından plaket ve berat takdimine geçildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a plaket ve berat takdimini Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili yaptı.

Sempozyumun açılışının ardından Etimesgut’ta bulunan Türk Tarih Parkı ve Müzesi gezildi.

 

 

background image