Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi
8 Mart 2022 | 16:30

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle düzenlenen “Türk Dünyasında Alp Kadın” konulu uluslararası sempozyumun açılış töreni gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda düzenlenen Sempozyuma; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemile Nakış Karamağaralı, Eğitim Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, davetli konuşmacılar Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Ganire Paşayeva, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı, Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Keser, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve konuklar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Sempozyumun ilk açılış konuşmasını Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru gerçekleştirdi. Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle başlayarak “Bizce, Türkiye Cumhuriyeti anlamınca kadın; bütün Türk tarihinde olduğu gibi bugün de en saygın düzeyde, her şeyin üstünde yüksek ve şerefli bir varlıktır” dedi. Günümüzde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün; kadının gücü, değeri yerine daha çok dünyanın hemen her bölgesinde olduğu gibi ülkemizde de eziyet gören, metalaştırılan, küçük yaşta evlendirilen, okula gönderilmeyen, işkence gören, yok sayılan kadınları akla getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Erkekle eşit haklara sahip Türk kadınının, gerek gündelik hayatta gerekse askeri, siyasi hayatta ve devlet yönetiminde sahip olduğu payını, İslamiyet öncesi ve sonrasında Sakalar’dan Selçuklu’ya kadar Türk kadınının erkeğiyle omuz omuza çalışan, üreten, çocuğunu yetiştiren bir konumda olduğunu, millî mücadele sürecinde Türk milletini esaretten kurtuluşa, Cumhuriyetin kuruluşuna götüren zaferdeki payını nasıl unutur da hatırlamayız” dedi. Merkez olarak Türk milletinin kadına vermiş olduğu değeri alp kadın, cesur kadın, kahraman kadın gibi karakterlerle yeniden hatırlatmak ve kalıcı hâle getirmek amacıyla uluslararası bir sempozyum düzenlemek istediklerini belirten Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, programın gerçekleşmesinde tüm desteğiyle yanlarında olan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a çok teşekkür etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç ise konuşmasında, dünyanın pek çok ülkesinde hakir görülen kadının, Türklerin tarih yolculuğunda içtimai ve siyasi bir mevkiye sahip olduğuna dikkat çekerek “Türk kadını, varlığımızın en eski kaynaklarından beri savaşçı, mücadeleci ve yetki sahibi olarak toplum hayatının içinde yer almıştır. Alp kadın demek sadece silahla mücadele etmek değildir. Çağlar öncesinde zırh giyip at üstünde ok atan, cephelerde savaşan kadınlarımız değişen dünya düzeninde iş hayatındaki, bilim hayatındaki etkin konumlarıyla güçlerini ve başarılarını yeniden ortaya çıkartmakta ve göstermektedir” dedi. Prof. Dr. Bekir Buluç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” sözlerini hatırlatarak “Üniversiteler olarak ve eğitimi aracı kılarak, içinde yaşadığımız toplumu oluşturan kadın ya da erkek bireylerin hayatı saygıyla, sevgiyle paylaşabildiği, güçlünün güçsüzü ezmediği bir yolu bulabileceğimiz ve bu konudaki sorunları çözebileceğimiz inancındayım” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacılardan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Demirci Katırancı, “Türkmeneli’nde Cesaret Örnekleri ve Yiğitliğin Sessiz Tanıkları; Türkmen Kadınları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunum, “Sanat Tarihinde Bir Alp Kadın; Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı” konulu belgesel film gösterimiyle devam etti. Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Keser, “Kıbrıs’ta Direnişin Kadınları ve Gülten’in Hikâyesi” konulu sunumuyla annesinin hayatına ve yaşamış olduğu sıkıntılara dair kesitler paylaştı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, “Ahmed Cevad’ın Kahraman Hayat Yoldaşı; Şükriye Hanım” konulu sunumuyla Azerbaycan Millî Şairi Ahmed Cevad’ın eşi Şükriye Cevad’ın zorlu hayat hikâyesinden bahsetti. Sunum, Şükriye Hanım’ın hayatıyla ilgili belgesel film gösterimiyle devam etti. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, “Alperen Kadınlarımız” konulu sunumunu gerçekleştirerek dünden bugüne “Alp Kadın”ların yaşamına değindi. Sempozyuma Azerbaycan’dan çevrim içi olarak katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili Ganire Paşayeva ise konuşmasına, başta şehit ve gazi anneleri olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayarak başladı. Türk kadınının tek dileğinin, vatan ve milletinin selameti olduğunu dile getiren Ganire Paşayeva, “Türk milletinin dünyada hak ettiği yeri alması ve coğrafyada güçlü bir şekilde var olmasının yolu, birlik ve beraberlikten geçer. Bunda da kadınların rolü büyüktür. Türk milletinin ülküleri büyüktür. Birliğin yolu özümüzü iyi bilmekten geçer” ifadelerine yer verdi. Sunumların ardından Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, davetli konuşmacılara hediye takdiminde bulundu ve tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Sempozyumun açılış töreni, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının desteğiyle Rektörlük Yerleşkesi A Kapısında düzenlenen Altay Geleneksel Türk Sporları ve Okçuluk Kulübü Kadın Sporcularının gösterisiyle devam etti. Gösterilerin ardından Gazi Konser Salonu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu tarafından icra edilen “Türk Dünyasında Kadın” konulu mini bir konser verildi.

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türk Dünyasında Alp Kadın” konulu Uluslararası Sempozyum, 08-10 Mart 2022 tarihleri arasında üç gün süreyle toplam 15 oturumda devam edecek.

Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi-1 Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi-1 Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi-1 Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi-1 Üniversitemizde “Türk Dünyasında Alp Kadın” Konulu Uluslararası Sempozyum Gerçekleştirildi-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image