Üniversitemiz, Cumhuriyet Bayramını Türk Dünyası İle Birlikte Kutladı
29 Ekim 2021 | 16:46

Temelleri Cumhuriyetin ilk yıllarında, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ve onun adını taşıyan Üniversitemiz, Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yılını büyük bir coşku ve gururla kutladı. Milli bayramların önemini bilerek büyük bir hassasiyetle çalışmaları sürdüren Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM), bu anlamlı günü çevrim içi olarak gerçekleştirdiği “Cumhuriyet Bayramımızı Türk Dünyası İle Birlikte Kutluyoruz” adlı etkinlikle kutladı.

Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Aksoy'un yaptığı programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Türk dünyasının değerli üniversitelerinin rektörleri, dekanlar, müdürler, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu'nun verdiği müzik dinletisi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak sömürgeci ve işgalci güçlere karşı başlatmış olduğu Milli Mücadele tüm imkânsızlıklara rağmen Türk milletinin fedakârlığı, azmi ve kesin kararlılığı sonucu zaferle sonuçlanmıştır" dedi.

"29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla bu mücadele taçlandırılmıştır" diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Karabağ Zaferi'nin ardından Türk birliğinin daha da güçlendiğini söyledi. Cumhuriyetimizin dünya var oldukça dimdik ayakta olacağına işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Yeter ki bizler bir birlik ve beraberlik içinde olalım" dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: "Bu toprakları bize vatan yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru'nun şahsında bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum."

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'dan sonra bir teşekkür konuşması yapan Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, "Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yılını kutladığımız bu anlamlı günde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan Gazi Üniversitemizden herkese selamlar olsun" dedi.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, şöyle devam etti: "Neredeyse Cumhuriyetimizle yaşıt olan Üniversitemizden, hepimizin bu bayram sevincine ortak olan tüm Türk dünyasından dostlarımıza teşekkür ediyorum. Gazi Üniversitemizin tüm öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve idari personelinin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum."

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar olacağının üzerinde duran Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, kutlama programının gerçekleşmesine büyük destek veren başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, konuşmasını şöyle tamamladı: "Gazi Üniversitesinden yükselen 'Ne mutlu Türk'üm diyene' sesi tüm Türk dünyasında yankılanıyor. Kederde olduğu gibi sevinçte de birlikteyiz. Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti yaşasın Türk milleti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun."

Protokol konuşmalarının ardından programa konuk olan Türk dünyasının temsilcilerinin mesajlarına geçildi. İlk sözü alan Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov, Türkiye ve Azerbaycan'ın kültürlerinin ortak olduğuna işaret etti. Türkiye ve Azerbaycan'ın dost olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cafer Caferov, "Bu dostluk en son Karabağ'da kendisini gösterdi" dedi.

Cafer Caferov'dan sonra konuşan Azerbaycan Devlet, Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceyran Mahmudova, "Nazik kutlama davetiniz için çok teşekkür ediyorum. İki devletin yıllar boyu devam eden kardeşliği var. Biz biliyoruz ki Türk kardeşlerimiz her zaman bizimle. Bugün söylenecek çok fazla söz var. Türk dünyasının birliği çok önemli. Bizim yüreğimiz hep sizinle birlikte atıyor. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun."

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar ise, "Bugün bizim için büyük bir sevinç ve onur kaynağı. Artık altı, yedi devlet tek millet olmak istiyoruz. Bu coğrafyadan bin yıl önce Anadolu'ya göç ettik ve 1923 yılında emperyalist güçleri Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yenerek bütün mazlum ülkelere örnek olan Cumhuriyeti ilan ettik. İnşallah Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olacaktır."

Kırgızistan Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Akengin, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sonrası Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumunu kurduğunu söyledi.  Bu iki kurumun Türk birliğini sağlamak amacıyla oluşturulduğunu kaydeden Doç. Dr. Çağatay Akengin, "Türkiye Cumhuriyeti Türk dünyasının büyük mirası üzerinde kurulmuştur. Bu bizim için büyük bir onurdur. Cumhuriyetimizin sonsuza kadar kalması için elimizden geleni yapmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

Programda söz alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tarih Danışmanı Hatice Özler Şahin, "Türk Ulusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele verip 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etmiştir. KKTC olarak bizler bu büyük mücadeleyi ve Cumhuriyeti kendimize hep örnek aldık. Bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun."

Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berdi Sarıyev ise, "Bir Türkmen olarak, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve başka bir örneği olmayan Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi olarak Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Bu bayram artık Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını aştı ve tüm Türk dünyasında ortak bir bayrama dönüştü. Türkiye'nin her köşesinde kutlandığı gibi Türk dünyasının her köşesinde de kutlanmakta. Bu vesile ile herkesin Cumhuriyet Bayramını kutlar, programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletirim."

Programa Özbekistan'dan katılan son konuşmacı Jabbor Eshonkulov ise Türk dünyasının birliği ve beraberliğinin önemi üzerinde durdu. Tüm konukların ve katılımcıların Cumhuriyet Bayramını tebrik eden Jabbor Eshonkulov, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Bayramımızı Türk Dünyası İle Birlikte Kutluyoruz” adlı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programında ayrıca, Türk dünyasından ezgilerde seslendirildi. Program iyi niyet temennilerinin ardından sona erdi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image