Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, “Fârâbî: Yeni Bir Felsefe Geleneğinin İnşâsı” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Asuman Aşık’ın yaptığı etkinlikte, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türker yer aldı. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Şahin, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bu yıl üniversitemizin 95’inci kuruluş yılını idrak ediyoruz. Bu kapsamda fakültelerimiz, yüksekokullarımız, enstitülerimiz ile araştırma ve uygulama merkezlerimiz bir dizi etkinlikler gerçekleştiriyor. Bugün de Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezimizin üç ay önce başlattığı ‘Türk Dünyasının Öncü Bilim İnsanları Konferansları’ serisinin üçüncüsünü gerçekleştireceğiz” dedi.
“Bugün Fârâbî büyüğümüzü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türker hocamızdan dinleyeceğiz” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Fârâbî, bizim tarihte çok önemli bir büyüğümüz. Fârâbî aynı zamanda dünya tarihi için de çok önemli bir isim. Ben bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”
Rektörümüzden sonra söz alan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türker, “Böyle bir programı tertip ettiğiniz için başta Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Musa Yıldız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
“Fârâbî hakkında çokça konuşmaya üzerinde çok çeşitli açılardan değerlendirme yapmaya değer çok önemli bir düşünür” diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Ömer Türker, “Fârâbî, genel olarak İslam felsefesi tarihinde de kurucu olma vasfıyla temayüz eden bir düşünür. İslam felsefesinde Fârâbî, kuruluş döneminin sonudur” dedi.
Prof. Dr. Ömer Türker, konuşmasını şöyle noktaladı: “Fârâbî’nin doğum tarihi bildiğimiz kadarıyla hicri 258, miladi 870’lere tekabül etmektedir. Fârâbî’nin vefat tarihi ise hicri 339, miladi tarihi ise 950’dir. Müslümanlar hicri ikinci yüzyıla gelinceye kadar İslam dünyasındaki teorik ve pratik bilimleri inşa etmişlerdi dini bilimler alanında. Yani insan iradesiyle meydana gelen alanı disipline ederek bilimsel bir çalışmanın konusu haline getirerek sistemleştirmişlerdi.”
Konferans, düzenlenen soru-cevap kısmı ile sona erdi.
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal'ı ziyaret etti
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
“22. Spor Bilimleri Kongresi” Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
E. Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ı Ziyaret Etti
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.