Üniversitemizde “Dünya Bağışıklama Haftası” Kutlandı
22 Nisan 2024 | 18:35

Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Sağlık Bakanlığı iş birliği ile gerçekleşen “Dünya Bağışıklama Haftası” etkinliği coşkulu bir şekilde kutlandı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, Dünya Sağlık Örgütü Ülke Ofis Başkanı/DSO Temsilcisi Vekili Dr. Pierre Nabeth, Genel Sekreter Mehmet Ali Özkan, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Sağlık Bakanlığının temsilcileri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri ile Türkiye’nin dört bir yanından Üniversitemize konuk olan tıp fakültesi ve sağlık bilimleri öğrencileri katıldı.

Programa video konferans yoluyla katılan Dr. Pierre Nabeth, açılış konuşmasında bağışıklama konusuna değinerek, bu bağlamda Üniversitemizde düzenlenen programın büyük önem taşıdığını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Nabeth, düzenlenen etkinliğin sonuçlarının hayırlara vesile olmasını temenni etti. Dr. Pierre Nabeth, programın düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, konuşmasına bu etkinliğe Üniversitemizin ev sahipliği yapmasından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür ederek başladı. Dünya Aşı Haftası kapsamında ülkemizde yapılan etkinliklere destek verdiklerini anlatan Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, dünyada aşılanma oranlarının arttığını ifade etti. Aşılanma konusuna önem verdiklerini dile getiren Doç. Dr. Gökler, bu konuda elde edilen başarının sürdürülebilmesi için de yoğun uğraş verdiklerini belirtti. Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, aşılanma ve bağışıklık konusunda yaptıkları çalışmalara da değindi.

Etkinliğin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise aşı konusunun ve aşı ile önlenebilir hastalıkların, üzerinde çok durulması gereken ve özellikle burada bulunan geleceğin sağlıkçıları için yetkinlik ve farkındalık oluşturulmasının elzem olduğu bir konu olduğunu söyledi. Aşılarla her yıl yaklaşık 4 milyon çocuğun hayatını kaybetmesinin engellendiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, 2021-2030 yılları arasında aşılama hizmetlerinin devamıyla 50 milyondan fazla ölümün önlenebileceğinin tahmin edildiğini vurguladı. İnsan hayatının önemi ve aşılarla önlenen hastalık ve sakatlıklar düşünüldüğünde aşıların ne kadar vazgeçilmez olduğunun göründüğünü anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Ancak son yıllarda aşıların başarısıyla hastalıklar azaldıkça ve COVİD-19 döneminde olduğu gibi yeni aşılar ortaya çıktıkça maalesef aşı tereddüdü ve aşı karşıtlığı artış gösteriyor. Aşıların vazgeçilmez olduğunu da en iyi aşılanmamış hastaların ve yakınlarının durumlarına şahit olan hekimlerimiz, hemşirelerimiz ve diğer sağlık personelimiz yakından görüyor” diye konuştu. 

Bugün burada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen tıp ve diğer sağlık bilimleri alanlarındaki öğrencilerle bu toplantıyı gerçekleştiriyor olmaktan mutlu olduklarını dile getiren Yıldız, “Okulumuz Tıp Fakültesi topluluklarından Gazi Tıp Öğrencileri Birliği ve Danışman hocaları Sayın Prof. Dr. Nur Baran Aksakal tarafından planlanarak oluşturulan bu etkinliğe katılımınız için siz değerli öğrencilere, katkıları için de değerli dış paydaşlarımıza teşekkür ederiz” dedi.

Avrupa Aşı Haftasının ilk olarak 2005 yılında, her çocuğun aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunma ihtiyacının ve hakkının olduğu konusunda toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla kutlanmaya başladığını hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu yıl da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi’nde 22-28 Nisan 2024 tarihleri arasında, sağlıklı yaşamın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde aşılamanın önemi ve farkındalığını arttırmak için kutlanacağını belirtti. “Tıp fakültesi ve sağlık bilimleri alanında eğitim veren kurumlardan mezun olan öğrencilerin ve akranları gençlerin her yıl milyonlarca hayat kurtaran aşıyı öğrenmesi, önermesi ve savunuculuğunu yapması çok önemlidir” diyen Prof. Dr. Yıldız, aşıya inanan nesillerin ancak aşıyla elde dilen başarıların devamını sağlayacağını söyledi. Gazi Üniversitesi olarak hastanemizde yaşam boyu bağışıklama ilkesiyle hizmet sunduklarına dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sağlık çalışanlarımızın aşılanmasını da önemsediklerini ve hizmete ulaşımlarını kolaylaştırmak üzere düzenlemeler yaptıklarını ifade etti. 

Okulumuz öğrenci topluluklarından Gazi Tıp Öğrencileri Birliği’nin aktif bir şekilde tıp fakültesi içerisinde öğrencilerimizi geliştirici ve bilgilendirici birçok çalışma yürüttüğünden bahseden Prof. Dr. Yıldız, Topluluğa mensup geleceğin hekim adaylarına böyle büyük ve önemli bir etkinliğin planlanmasında yer aldıkları için ve süreç içerisindeki azimli çalışmaları için teşekkür etti.

Her alanda olduğu gibi sağlık ve bağışıklama alanında da işbirliğinin çok önemli olduğunun üzerinde duran Prof. Dr. Musa Yıldız, bugün de bu işbirliğinin ürünü olan etkinliği gerçekleştiriyor olmanın mutluluk verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yıldız, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Sağlık Bakanlığına bu önemli etkinliğin gerçekleştirilmesindeki emekleri ve destekleri için teşekkür etti. 

Aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunmanın her bireyin ihtiyacı ve hakkı olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını “Aşı Haftası vesilesiyle, çocuklarını aşılatarak hem onları, hem de aşılanamayan çocukların korunmasını sağlayan anne ve babalara, aşılama çalışmalarını destekleyen siz değerli arkadaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederiz” diyerek tamamladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Program Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler’in “Genişletilmiş Bağışıklama Programı ve Soğuk Zincir Uygulamaları”, Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal’ın “Aşı Tereddütü”, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Programı Bölge Sorumlusu Siddharta Sankar Datta’nın “Genişletilmiş Bağışıklama Programı-50. Yıl”, UNICEF ECARO Bölgesel Bağışıklama Uzmanı Fatima Cengic’in “Avrupa Bağışıklama Haftası 2024”, UNICEF Türkiye Sağlık Uzmanı Sevilcan Başak Ünal’ın “Anne Sütü: Bebeklerin İlk Aşısı” konulu sunumlarıyla devam etti.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image