Rektörlüğümüz Personel Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından üniversitemiz mutfak personeline yönelik “Hijyen (Gıda, İşletme, Alet Ekipman, Kişisel Hijyen)” konulu hizmet içi eğitim düzenlendi.
Moderatörlüğünü Eğitim Şube Müdürü Ayça Tunçay’ın yaptığı eğitimin davetli konuğu, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan oldu. Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından 54’üncüsü düzenlenen ve Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonu’nda yüz yüze gerçekleştirilen hizmet içi eğitimde; hijyen kavramları, kişisel hijyen kuralları, besinlerin ve ekipmanların temizliği, güvenilir gıda, gıda güvenliğinde tehlike oluşturan unsurlar, mutfak ortamlarının temizliği gibi konular ele alındı.
Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan verdiği eğitimde, sağlığın korunması, sürdürülmesi ve yükseltilmesi ile ilgili uygulamaları kapsayan “hijyen” kavramından bahsetti. Büşra Ayhan, “Hijyen, sağlığı tehlikeye düşürecek ortamlardan korunmak için yapılması gereken uygulamaları ve alınan temizlik tedbirlerinin tümünü içeren bir terimdir” diye konuştu. Hijyen davranışlarının insanlara özgü olduğunu ve sonuçlarının tüm toplumu etkileyebileceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan, “Her yıl binlerce insan besin kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmekte veya iş göremez hale gelmektedir” dedi.
Güvenilir gıda, gıda güvenliği ve gıda güvenliğinde tehlike oluşturacak unsurlardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan, “Gıda güvenliği tehlikesi, gıdanın kendisinin ya da gıdada bulunan biyolojik, kimyasal veya fiziksel etmenlerin olumsuz sağlık etkisine yol açma potansiyelidir” şeklinde konuştu. Büşra Ayhan, gıda güvenliği tehlikesini önlemek veya ortadan kaldırmak için uygulanabilecek işlemler üzerinde durarak şunları söyledi: “Bu noktada kontrol önlemlerinin alınması gerekir. Kişisel hijyen, besin hijyeni ve ekipman hijyenine dikkat edilmelidir. Kişisel hijyende; etkin el yıkama, maske ve eldiven kullanımı, iş kıyafetlerinin uygunluğu ve temizliği çok önemlidir. Besin temizliğinde ise sebze ve meyvelerin yıkanması ve klorlanması, kullanım suyunun güvenilir olması gerekir. Bunun dışında mutfaklarda kullanılan araç gereçlerin temizliğine ve genel mutfak temizliğine de çok dikkat edilmesi gerekir.”
Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan, mutfak personeline yönelik verdiği eğitimde besinlerin türlerine göre uygun depolarda muhafaza edilmesi, çözdürme işlemleri, meyve ve sebzelerin dezenfeksiyonu, mutfağın havalandırılması ve ısıtılması gibi hususlarda da bilgi paylaşımında bulundu. Eğitim sonunda gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise Dr. Öğr. Üyesi Büşra Ayhan katılımcıların sorularını yanıtladı.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.