Üniversitemizde TIMSS 2019 Değerlendirme Paneli Yapıldı
27 Şubat 2021 | 10:51

Gazi Eğitim Fakültesi, Salı Konferansları’nın 3’üncüsünde “TIMSS 2019 Değerlendirme Paneli” çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Panelde açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi ile Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından gerçekleştirilen TIMSS’nin (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) öğrencilerin matematik ve fen bilimleri alanlarında kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirilmesini amaçlayan bir tarama araştırması olduğunu söyledi. Dört yılda bir gerçekleştirilen TIMSS uygulamasında dördüncü ve sekizinci sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri alanlarındaki performanslarının ölçüldüğünü dile getiren Rektörümüz, “Okul, öğrenci ve öğretmen anketleriyle de öğrenci performansına etki eden unsurlar belirlenerek profil çıkarılmaya çalışılmaktadır. Araştırmanın dört yıllık döngüler hâlinde gerçekleştirilmesi, dördüncü ve sekizinci sınıf bulguları arasında çalışmalar yapılmasına olanak sağlamakta ve öğrenci gelişimleri de izlenebilmektedir” diye konuştu.

TIMSS 2019 uygulamalarından olumlu sonuçların çıktığına değinen Prof. Dr. Yıldız, “Örneğin Türkiye; TIMSS uygulamasına katılan ülkeler için sabit başarı ölçüsü olarak kabul edilen ölçek orta noktasının, yani 500’ün, ilk defa üzerine çıktı. 2019 yılında hem dördüncü hem de sekizinci sınıf öğrencilerinin puanlarının önemli ölçüde yükseldiği görüldü. Eğitimciler olarak bizleri sevindiren bu sonuçları nasıl yorumlamamız gerektiğini farklı açılardan değerlendirmek istedik. Eğitim-öğretimi çevrim içi gerçekleştirdiğimiz bu günlerde bilgisayar ve teknolojinin eğitim-öğretimde önemli bir yeri olduğunu hepimiz tecrübe etmiş bulunuyoruz. TIMSS 2019 uygulamasında da yenilikçi ve bilgisayar tabanlı ölçümler yapmasının da bu anlamda bugün değerlendirileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dekan Vekili Prof. Dr. Selvi, Gazi Eğitim Fakültesi olarak başlattıkları Salı Konferansları’nın üçüncüsünde TIMSS 2019 değerlendirmesini farklı açılardan ele alacaklarını söyledi. Prof. Dr. Mahmut Selvi,  panele katılan panelistlere de katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Dr. Sadri Şensoy ise Millî Eğitim Bakanlığı adına böyle önemli bir panel gerçekleştirdikleri için Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesine teşekkür etti. Şensoy, panelde MEB dışında alanında uzmanların  görüşlerini paylaşacağını ve Bakanlık olarak bu değerlendirmeleri önemsediklerini ve dikkate alacaklarını söyledi. 2015 yılına göre ülkemiz adına TIMSS 2019’da dikkat çekici başarılar alındığına değinen Şensoy, öğrencilerin dört branşın üçünde 500 puanı geçtiklerini, birinde ise 496 puana ulaştıklarını ifade etti. Şensoy katılımcıların 2015’e göre daha fazla olmasına rağmen ülkemizin üst sıralarda yer aldığını söylerken, bunda Millî Eğitim Bakanlığının payının büyük olduğuna değindi.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayfer Sayın’ın yaptığı panelde, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal “TIMSS 2019 Sonuçlarının Eğitime Yansımaları” konulu konuşma gerçekleştirdi. Kanada Alberta Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Bulut, “TIMSS 2019’un Yurt Dışındaki Yankıları”; Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Arıkan “TIMSS Verilerinin Kullanımı”; Millî Eğitim Bakanlığı Bakan Danışmanı Dr. Hayri Eren Suna ise “TIMSS 2019 Hazırlama, Uygulama ve Raporlama Süreci” konulu sunum yaptı. Panelistlerin sunumlarının ardından soru-cevap kısmıyla etkinlik tamamlandı.

 Haberin ingilizce metni için tıklayınız.

background image