Hocalı İçin Anma Töreni ve Sergisi Düzenlendi
5 Mart 2021 | 12:20

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Türk Sanatı Topluluğunun ortaklaşa düzenlediği “Ankara’dan Kars’a Bir Yol Hikâyesi: Hocalı İçin Anma Töreni ve Sergi” başlıklı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Hocalı Soykırımının 29’uncu yılı münasebetiyle düzenlenen etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Milletvekili Sultan Memmedov, Azerbaycan Devlet Medeniyet İnce Sanat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceyran Mahmutova, Kayseri Üniversite Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikrat Rzayev, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şinasi Kazancıoğlu, TRT Avaz Kanal Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Azerbaycan Millî Marşı’nın okunmasıyla başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesinin bilimsel çalışmalarının yanı sıra Türk dünyası meselelerine hassasiyetle yaklaşan bir üniversite olduğunu belirterek, “26 Şubat 1992 tarihinde Ermenilerin Türkleri yok etmek adına gerçekleştirdikleri ve 613 soydaşımızın katledildiği Hocalı Soykırımı, üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir meseledir. Gazi Üniversitesi olarak bu önemli meselenin yıl dönümünde konferans, panel gibi etkinlikler düzenliyoruz. Bununla birlikte sanatsal çalışmalarımız da devam ediyor. Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı ile Türk Sanat Topluluğu da Hocalı Soykırımı'nda farkındalık oluşturmak adına sanatsal etkinliği hayata geçirdi. Doğu Ekspresi ile gerçekleştirilen resim sergisi vagonu, Ankara’dan Kars’a kadar uğradığı her istasyonda büyük ilgi gördü. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Hazar İbrahim, Gara’da şehit düşen 16 asker, polis ve siviller ile 26 Şubat 1992 günü Ermenilerce katledilen 613 Azerbaycan Türküne Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başladı. Türkiye ile Azerbaycan’ın tek millet iki devlet olduğunu vurgulayan İbrahim, bu soykırımın dünyanın hiçbir coğrafyasında bir daha yaşanmaması için 29 yıldır mücadele ettiklerine vurgu yaptı. İbrahim, sanat yoluyla yaşanan bu acılı duyguları ifade etmek adına Gazi Üniversitesinin düzenlediği resim sergisinin çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti. İbrahim, başta Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız ile Prof. Dr. Çakmakoğlu olmak üzere resim sergisinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Azerbaycan Milletvekili Sultan Memmedov ise Gazi Üniversitesine, gerçekleştirilen bu etkinlik için teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Çakmakoğlu, geçen yıl Gazi Üniversitesi olarak Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a kadar süren bir resim sergisi gerçekleştirdiklerini anımsattı. Prof. Dr. Çakmakoğlu, soykırımın üzerinden 29 yıl geçtiğini Gazi Üniversitesi olarak yıllardır düzenledikleri etkinliklerle Hocalı şehitleri için adalet aradıklarını ifade etti.

Dekan Vekili Prof. Dr. Selvi, her yıl 26 Şubat tarihinin Gazi Üniversitesinde “Hocalı Günü” olarak anıldığını anlattı ve soydaşlarımıza yapılan katliamı lanetlemek adına etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Prof. Dr. Selvi, dünya kamuoyunda Hocalı için hak ve adaletin sağlanmasında için Gazi Üniversitesi olarak gereken mücadeleyi vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Doç. Dr. Kazancıoğlu, Hocalı Katliamı sebebiyle Azerbaycan halkının acılarını her zaman paylaştıklarını ve yanlarında olduklarını ifade ederken, soykırımda katledilen Azerbaycanlı soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diledi.

Prof. Dr. Fikrat Rzayev, Hocalı katliamının Azerbaycan halkı adına büyük bir facia olduğunu, bu konuda kendilerine destek veren başta Türkiye ve Gazi Üniversitesine minnettar olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Karamustafa, Hocalı soykırımının acılarını yüreklerinde hissettiklerini Gazi Üniversitesinin Doğu Ekspresinde düzenlediği resim sergisinin Kayseri’ye geldiğini ve sergiyi gezerken bu acıyı bir kere daha hissettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Mahmutova, Hocalı Katliamı'nın sadece Azerbaycan’ı değil tüm Türk halklarını yürekten yaraladığını, kardeş Türk halkına bu konuda her zaman yanlarında oldukları için minnet duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Doğu Ekspresi vagonunda sergilenen resimler ile sergi adına açılan taziye defterine yazılanlar çevrim içi olarak sergilendi.

background image