Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan ve Öğrencisi Ecz. Müjgan Özfenerci İlklere İmza Attı
26 Ocak 2021 | 10:10

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı ve Fitoterapi Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan ile Fitoterapi Yüksek Lisans Programı öğrencisi Ecz. Müjgan Özfenerci ilklere imzalarını attılar.

Otuz yedi yıldır eczane eczacılığı yapan Müjgan Özfenerci, 2017 yılında 58 yaşındayken Fitoterapi Tezsiz Yüksek Lisans Programına başladı. Danışmanı Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan ile aromaterapi konusunda yolları kesişen Müjgan Özfenerci, Ufuk Koca Çalışkan’ın teşvikiyle ALES puanını yükseltti. Dil puanı da alan Özfenerci, Fitoterapi Tezli Yüksek Lisans Programına geçiş yaptı.  Müjgan Özfenerci, Fitoterapi Programında ilk kez çalışılan “Aromaterapide kullanılan bazı uçucu yağların ve kombinasyonlarının Anti-Quorum Sensing etkilerinin araştırılması” ile ilgili tez konusunu 2021-Ocak ayında başarıyla savunarak 61 yaşında ilk fitoterapi uzmanı olmaya hak kazandı.

Müjgan Özfenerci, Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan’ın danışmanlığındaki tezinde, aromaterapide sıklıkla kullanılan uçucu yağların ve eczanelerde doktor önerileriyle hazırlanan aromaterapötik formülasyonların antimikrobiyal, anti-quorum sensing ve antibiyofilm etkilerini çalıştı.

Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında kullanılmak üzere hazırlanan tamamen doğal sprey, bazı aromaterapötik yağlar ve hidrosollerin karışımından oluşuyor. Doç. Dr. Koca Çalışkan ve Özfenerci, laboratuvar çalışmasından önce de boğaz enfeksiyonlarını (bakteriyel ve viral) önlemede ve iyileştirmede kullanılan bu spreyin etkileri ve başarısının nedenlerini yaptıkları çalışma ile de göstermiş oldular.  Doç. Dr. Ufuk Koca Çalışkan ve Müjgan Özfenerci, kış ayları boyunca profilaktik olarak bu spreyi kullananların kış dönemini antibiyotik kullanmadan ve daha az rahatsızlıkla geçirdiklerine dair geri dönüşler aldıklarını, pandemi döneminde de içindeki antiviral uçucu yağların etkisinden dolayı kullananların memnun kaldığını ifade ettiler.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Eczacı Müjgan Özfenerci’ye başarılı çalışmasından dolayı teşekkür etti.

background image