Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısına Katıldı
2 Mayıs 2024 | 17:48

Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) Değerlendirme Toplantısı, Hacettepe Üniversitesinin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Arif Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ile araştırma üniversitelerinin rektörleri ve proje yürütücüleri katıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, Yükseköğretim Kurulunun 2021 yılında belirlediği yeni vizyonuyla devam eden Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programının 23 üniversiteyle başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Erol Özvar, araştırma üniversiteleri arasında yaşanan tatlı rekabetin uluslararası üniversite derecelendirme kuruluşları tarafından her yıl yayınlanan dünya üniversite sıralamalarına, özellikle son iki yılda olumlu biçimde yansıdığını ifade etti.

ADEP çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 32 performans göstergesiyle yapılan değerlendirme sonuçlarına göre araştırma üniversitelerimize kaynak tahsis edildiğini ve üniversitelerin eşleştirildikleri bilim alanlardaki bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesinde bu kaynağı kullandıklarını söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Yönetmeliğinde 2022 yılında yaptıkları değişiklik sayesinde destek kapsamındaki projeler için ön ödeme limitlerinin on katına kadar artırılabildiğini kaydetti.


2024 yılında ADEP kapsamında üniversitelere 400 milyon TL ödenek tahsis edildiğini belirten Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin kendi kaynaklarından aktaracakları rakamlarla birlikte toplam 327 projeye, 503,9 milyon TL bütçe aktarımı yapılacağını bildirdi. Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak kalite odaklı anlayışı temel misyon edindiklerini ve bu amaçla araştırma üniversitelerine yönelik destek programlarının uygulanmasına ısrarla devam edeceklerinin vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de konuşmasında ADEP ile araştırma üniversitelerine, yıllık performanslarını dikkate alarak bilimsel araştırma projeleri için kaynak tahsisi yaptıklarını belirterek, bu çerçevede, araştırma üniversitelerine 2022 yılında 100 milyon lira olarak tahsis ettikleri ödenek tutarını 2023'te 250 milyon liraya yükselttiklerini anlattı.

Toplantıda Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan da üniversitelerin yayın sayıları, uluslararası sıralamalar ve araştırma projeleri ve aktarılan kaynaklara ilişkin sunum yaptı. Toplantıda üniversiteler ADEP kapsamında yürüttükleri araştırma ve projelere ilişkin bilgi verdi.

-1 -1 -1 -1
background image