Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu Değerlendirme Toplantısını Yaptı
17 Haziran 2019 11:19

Gazi Üniversitesi, paydaşlarıyla oluşturduğu Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknoloji Platformunun Ar-Ge projeleriyle çalışır hale gelmesine yönelik olarak TÜBİTAK’ın desteğiyle 1004 programı çerçevesinde değerlendirme ve işbirliği toplantısı düzenledi.

Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut ve Proje Paydaşlarından Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, TOBB-ETÜ, TÜBİTAK MAM, TUSAŞ-TAİ, TUSAŞ-TEİ, ROKETSAN A.Ş., Özler Plastik A.Ş., FNSS A.Ş. Fiblas Ltd. Şti., ERMAKSAN ve ASELSAN  temsilcileri katıldı.

1004 Programı, 2018 yılı içerisinde sadece araştırma üniversiteleri ve 6550 sayılı Kanun kapsamında araştırma merkezi olan kurumlara yönelik TÜBİTAK tarafından açılmış bir proje çağrısıdır. Programın amacı ulusal hedef ve politikalar kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda izlenebilir hedefleri olan ticarileşme potansiyeli yüksek projeler demetini içeren araştırma programlarını desteklemektir. 1004 programıyla yapılmak istenilen, belirlenen öncelikli alanlarda bilgi birikimi olan, ekipman altyapısı olan kurum-kuruluşları biraraya getirip, birlikte ürün üretmeye yönelik bir destek programı oluşturmaktır.

Destek programı kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında bir konuşma yapan Rektörümüz, 2013’te eklemeli imalatla başlayan sürecin Üniversiteler ve firmalarla birlikte büyüdüğünü, bugün dokuz firma, yedi üniversitenin yer aldığı geniş bir işbirliği haline geldiğini belirterek, Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (EKTAM) yurtiçi ve yurtdışı firmalar ile üniversitelerin destekleriyle bir ulusal mükemmeliyet merkezine dönüştüğünü ifade etti.

Rektörümüz konuşmasında, teknoloji geliştirme projelerinden birinin de kurucu ortağı olduğumuz TEKNOPARK olduğunu belirterek şöyle devam etti: “ASELSAN ve Yükseköğretim Kurumu ile imzalanan dördüncü nesil üniversite örneği olan ASELSAN-Akademi protokolünün, dört paydaş üniversitesinden biri olarak projeye destek veriyoruz. Burada bulunan üniversitelerimizin ve firmalarımızın da 1004 programının paydaşı olarak değerli katkılar sağlayacaklarına olan inancımı ifade etmek istiyorum”

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünyanın ilk on ekonomisi arasında yer alma sürecinde bir noktaya geldiğini ve durduğunu, eşiği atlamanın tek yolunun ise böyle önemli firmaların ve üniversitelerin biraraya gelip gerçekleştireceği katma değeri yüksek projeler olduğunu söyledi.

Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Metin U. Salamcı ise hazırladığı sunum ile “Yeni Nesil 3 Boyutlu Yazıcı İmalat Teknolojileri Platformu” projesinin tanıtımını yaptı. Toplantının devamında firmalar yaptıkları sunumlarla kendilerini tanıttı.

İki oturumda gerçekleşen toplantının ikinci oturumunda ise 1004 programının tanıtımı, Teknoloji Kazanım Yol Haritasının Değerlendirilmesi, Araştırma Programı Yönetişim Modeli, Fikri Sına-i Mülkiyet Hakları Paylaşım Modeli konularında değerlendirmeler yapıldı.