Üniversitemizin Önemli İran Temasları
05 Mart 2019 15:34

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ve beraberindeki heyet bir dizi görüşmeler yapmak üzere 28 Şubat-03 Mart 2019 tarihleri arasında İran’ın Tebriz ve Tahran şehirlerine ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin ilk üç günü Tebriz’e ayrıldı, ilk olarak T.C. Başkonsolosunun girişimleriyle randevu alınan Tebriz Üniversitesi ziyaret edildi. Ziyarette iki üniversitenin birbirlerini yakından tanıması; ortak alanlarda işbirliği, Erasmus+, Mevlana gibi değişim programları aracılığıyla öğrenci-öğretim üyesi hareketliliğinin sağlanabileceği hususlar değerlendirildi. İki üniversitenin araştırma odaklı çalışması ve altyapılarının güçlü olması dikkate alınarak yeni çalışma alanlarının oluşturulması hususunda da fikir birliğine varıldı.

Ziyaretin ikinci günü Doğu Azerbaycan Bölgesi Eyalet Valisi Prof. Muhammed Rıza Pur Muhammedi ziyaret edildi; ziyarette iki ülkenin bilim alanı başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapmasının önemine vurgu yapıldı. T.C. Başkonsolosu Hüseyin Güngör, Tebriz Üniversitesi ve Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlerinin de hazır bulunduğu toplantıda ilgili üniversitelerle işbirliği alanlarının geliştirilmesi hususunda ikili görüşmeler yapılması önerildi.

Aynı gün İran Millî Eğitim Bakanlığının izniyle birçok ülkeye lisans ve lisansüstü öğrenci gönderen TABA ELM Enstitüsü ile Üniversitemiz arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında Gazi TÖMER, eğiticilerin eğimi, eğitim danışmanlığı, sertifikasyon, diploma sınavı ve yayın desteği hususlarında Enstitüye katkı verecek.

Ziyaretin üçüncü günü T.C. Tebriz Başkonsolosluğuna nezaket ziyaretinde bulunuldu. Başkonsolosumuz Sayın Hüseyin Güngör’ün de hazır bulunduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi ziyaretinde tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimleri alanlarında yapılabilecek ortak çalışma alanları belirlendi. İlgili üniversite ile öğrenci-öğretim üyesi değişimi, Tebriz’de şehir içi trafiğinin düzenlenmesi ve çevrenin korunması konularında işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Çalışma ziyaretinin son gününde Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan başkanlığındaki heyet Tahran Büyükelçimiz Sayın Prof. Dr. Derya Örs’e nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette göreve yeni atanmış olmasından dolayı kendilerine hayırlı olsun dileklerinde bulunulmasının yanı sıra Üniversitemiz ile İran üniversiteleri ve diğer kurumlar arasında yapılabilecek işbirlikleri ve ortak çalışma alanları hakkında bilgi alışverişi yapıldı.