Üniversitemizden Uluslararası Alanda Yeni İşbirlikleri
04 Ağustos 2017 18:20

İslâm ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanının oluşturulması ve buna yönelik işbirliklerin yapılması amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen ‘İslâm Ülkeleri Rektörleri Forumu’ Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 26-27 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi.

‘İslâm Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması’ temalı forumun açılış oturumuna başta Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç olmak üzere, Bakanlar ve kamu kuruluşlarının yöneticileri, İslam Ülkelerinin Türkiye Büyükelçileri, YÖK üyeleri, İslam coğrafyasında yer alan 30’un üzerinde ülkeden 120 üniversite rektörü, ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın da hazır bulunduğu forumda üniversitemiz, 5 farklı üniversite ile çeşitli konularda Mevlana Anlaşması imzaladı.

Tunus Zeytunî Üniversitesi

Üniversitemiz, Tunus Zeytunî Üniversitesi ile Sosyal Bilimler, İslami Bilimler ve Dil Eğitimi alanında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projelere ilişkin Mevlana Anlaşmasını imzaladı. İmzalar rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ile Tunus Zeytunî Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hichem Grissa tarafından atıldı. Tunus Zeytunî Üniversitesi, ünlü bilim adamı İbn-i Haldun'un mezunu ve hocası olduğu 9. yüzyılda kurulmuş, İslâm coğrafyası açısından büyük önem taşıyan, Dünya'nın en eski ve köklü üniversiteleri arasında yer alıyor.

Mali Bamako Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi

Üniversitemiz ayrıca Prof. Dr. Adama Diaman Keita’nın rektörlüğünü yaptığı Mali Bamako Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi ile Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana Anlaşması imzaladı. Sözü geçen üniversite Sahraltı Afrika'da özellikle aşı araştırmaları (ebola), halk sağlığı, bilişim sistemleri, moleküler biyoloji ve biyoinformatik alanında ön plana çıkan bölgenin önemli Biyoinformatik Mükemmeliyet Merkezi'ne sahip ve ABD ile ortaklaşa gerçekleştirdiği genetik araştırmalar alanında söz sahibi üniversitesi olarak ön plana çıkıyor.

Fas Sultan Mulay Slimane Üniversitesi

Rektörlüğünü Prof. Dr. Bouchaib Mernari’nin yaptığı Fas Sultan Mulay Slimane Üniversitesi ile Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana Anlaşması imzalandı. Fas Krallığının Khenifra-Beni Mellal bölgesinde bulunan Sultan Mulay Slimane Üniversitesi iklim değişikliği, uluslararası göç, yerel yönetimler, uygulamalı matematik ve kültürel çalışmalar alanında uluslararası önemli araştırmaları ile tanınıyor.

Nijer Niamey Abdou Moumouni Üniversitesi

Rektörlüğünü Prof. Dr. Habibou Abarchi’nin yaptığı Nijer Niamey Abdou Moumouni Üniversitesi ile Tıp, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana Anlaşması imzalandı. Niamey Abdou Moumouni Üniversitesi Araştırma Hastanesi özellikle çocuk ve anne sağlığı, halk sağlığı ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Afrika tarihi, antropoloji ve kültürel çalışmaları alanlarında bölgede ön plana çıkıyor.

Cezayir Oran I Ahmed Bella Üniversitesi

Cezayir Oran I Ahmed Bella Üniversitesi ile Mühendislik, Tıp ve Sosyal Bilimler alanında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana anlaşması imzalandı. Cezayir 'in ikinci büyük ve Afrika ile Akdeniz Havzası açısından büyük önem taşıyan Oran (Vahran) şehrinde bulunan Oran I Ahmed Bella Üniversitesi'nde 2017-2018 akademik yılında Türkoloji Bölümünün eğitime başlamasının yanı sıra,  üniversitede özellikle yenilenebilir enerji ve Fotovoltaik sistemler alanlarında Japonya işbirliği ile gerçekleştirdiği önemli uluslararası araştırmalar ile tanınıyor.

Üniversitemiz ayrıca Güney Kore Hankuk ve Hansung Üniversiteleri ile de Mevlana Anlaşması imzaladı.

Güney Kore Hankuk Üniversitesi

Üniversitemiz, Hankuk Üniversitesi ile Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanlarında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana Anlaşması imzaladı. Hankuk Üniversitesi QS sıralamasında dil eğitimi alanında Dünya 36.cısı ve bünyesinde 45 farklı yabancı dilin eğitimini veren, mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında ise Güney Kore'nin 334 üniversitesi içinde 6. üniversitesi olarak dikkati çekiyor.

Güney Kore Hansung Üniversitesi

Gazi Üniversitesi son olarak Güney Kore’nin Başkenti Seul'un önde gelen üniversitelerinden olan Hansung Üniversitesi ile Mühendislik, Fen ve Sosyal Bilimler alanlarında öğrenci ve akademik personel değişimi ile ortak bilimsel projeler çerçevesinde Mevlana Anlaşması imzaladı.