Üniversitemizde Uluslararası Yenilenebilir Enerji Projesi
26 Eylül 2019 11:43

Gazi Üniversitesi, Aalborg Üniversitesi (Danimarka), Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile şehirlerin yenilenebilir enerji kaynaklı ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının çözümlenmesi amacıyla ‘Flexible District Heating/Cooling in Turkey’ (HeatReFlex) adlı Danimarka Dışişleri Bakanlığı hibe projesi hayata geçirildi.

Projenin yürütücülüğünü üniversitemiz adına Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Sözen yapıyor. HeatReFlex projesi 1 Mayıs 2019 tarihinde resmi olarak başlarken proje ortakları Danimarka’nın Aalborg kentinde bir araya gelerek ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Proje kapsamında Danimarka’nın yenilenebilir enerji kullanım ve uygulamalarında sahip olduğu tecrübeyi ülkemizle paylaşması hedeflenirken, Gaziantep kenti pilot uygulama alanı olarak kabul edildi.

Proje kapsamında altyapı hizmetleri veren kamu kuruluşlarının kendi enerjilerini üretirken, atıklardan ısıtma/ soğutma ihtiyaçlarını giderecek uygulamalar tasarlanacak. Ayrıca bölgesel enerji kullanımında yerel halkın ihtiyaç ve alışkanlıklarını göz önüne alarak yeni bir enerji kullanım haritası geliştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde Gaziantep kentinin kendi enerjisini üreterek daha ucuz maliyetli ve sürdürülebilir ısıtma ve soğutma sağlaması planlanıyor.