Üniversitemizde 15 Temmuz Şehitleri Anıldı
01 Ağustos 2017 21:16

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında içinde şehit yakınlarının konuşması, belgesel gösterimi ve konferansın bulunduğu bir anma töreni düzenlendi. Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen etkinlik Türk Müziği Konservatuarı öğretim görevlisi Barış Gürkan ve öğrencileri tarafından seslendirilen kahramanlık türküleri ile açıldı.

Törenin açılış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan tarafından yapıldı. Konuşmasına 15 Temmuz’da kaybettiğimiz şehitlerimizi anarak başlayan Rektörümüz, “15 Temmuz milletimizin devleştiği, destanlaştığı kutlu bir gündür”  dedi.  Konuşmasında 15 Temmuz hain darbe girişiminde hayatını kaybeden Gazi’nin 15 Temmuz şehitlerini anan Rektörümüz, “Şehitlerimizin ismini daima yaşatmak için Üniversitemiz Senatosu’nun kararı ile 15 Temmuz Şehidimiz ve Üniversitemiz  Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi  Muhammed Yalçın’ın ismini Üniversitemiz Gençlik, Spor ve Eğitim Merkezi Tesisi’ne verdik. Yine Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi Mustafa Avcu’nun ismini Mühendislik Fakültesi’ndeki Akademi Salonu’na verdik “ diye konuştu.

Anma programına Üniversitemiz öğrencisi iken 15 Temmuz gecesi şehit olan Mustafa Avcu ve Muhammed Yalçın’ın aileleri de katıldı. 15 Temmuz hain darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit olan, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 3.sınıf öğrencisi Mustafa Avcu’nun babası Ayhan Avcu konuşmasında kendisinin de gazi olduğunu söyleyerek, “ Ben gazi oldum, oğlum şehit. Belki de ileride torunum şehit olacak. Ama biz her vakit vatanı savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Konuşmasında oğlu Mustafa Avcu’yu anlatan Ayhan Avcu, “O gün akşam ve yatsı namazını birlikte kıldık. Haber geldiğinde ise birlikte sokağa çıktık.” diye 15 Temmuz gecesini anlattı. Oğlunun şehadet haberini aldığında tevekkül ettiğini söyleyen baba Avcu, “Biz mazlumların koruyucusu olmaya devam edeceğiz” dedi.  Mustafa aklımızdan çıkmıyor diyen baba Avcu “Mustafa’nın gittiği yeri, şehadet makamını düşündükçe kendimize geliyoruz” dedi.

Anma programına 22 yaşında iken Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde şehit düşen Muhammed Yalçın’ın ablası da katıldı. Şehidin ablası Kader Yalçın, “Muhammed 15 Temmuz gecesi vatanını, bayrağını savunurken şehit düştü. O bizi hep onurlandırdı. Bu dünyadan göçüp giderken de yine bizi onurlandırdı” diye konuştu. Sahte darbe bildirisini birlikte dinlediklerini anlatan abla Yalçın, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne bomba atıldığında babam Muhammed ile konuşuyordu. Kardeşim o bombalamada şehit düştü. Kardeşimin son sözleri ’babam’ oldu” dedi. Gazi Üniversitesi son sınıf öğrencisi iken şehit olan kardeşinin mezuniyet törenini geçtiğimiz Cuma günü mezarı başında yaptıklarını söyleyen abla Yalçın, “14 Temmuz’da kardeşimin mezar başına giderek, ona cübbesini giydirip, kepini taktık. Biz onu yüreğimizde mezun ettik” diye konuştu.

Şehit yakınlarının konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun “15 Temmuz, Darbeler ve Uluslararası Terör” başlıklı bir konferans verdi. Durgun, konuşmasında “Bugün şehitlerimiz sayesinde rahatça nefes alıyoruz” derken “Bu bir darbe girişimi değil. Bu olayı bütün yönleriyle ele aldığımızda bunun Türkiye’yi işgal projesi olduğu görülecektir. Bu hain geceye dair elimizde pek çok veri var. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarımız uluslararası terör olayıdır” diye konuştu.

Anma programında “Gazi’nin 15 Temmuz Şehitleri Belgeseli” gösterilirken salonda duygulu anlar yaşandı. Anma töreninde 15 Temmuz gecesi hareketliliğin en yoğun olduğu yerlerden Üniversitemiz Hastanesi çalışanlarının ve hastanede tedavi gören gazilerin anlatımlarının olduğu “Gazi Hastanesi’nin 15 Temmuz Kahramanları Belgeseli”nin gösterimi de yapıldı.

18.07.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği