Üniversitemizde “Dünyada ve Türkiye’de COVID-19 Pandemisi ve Sağlık Sistemine Etkileri” Konferansı Düzenlendi
5 Nisan 2021 | 10:03

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Konferanslarının ilkinde “Dünyada ve Türkiye’de COVID-19 Pandemisi ve Sağlık Sistemine Etkileri” konusu masaya yatırıldı. Çevrim içi gerçekleştirilen Konferansa, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Necmi İlhan katıldı.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yasemin Dündar, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Yıldız, konferansı düzenleyen Prof. Dr. Dündar ile etkinliğe konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlhan’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Sağlık Kurulu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’ın Gazi Üniversitesini temsil ettiğini ve salgınla mücadele konusunda önemli hizmetler verdiğini söyledi.

Prof. Dr. Dündar ise sağlık çalışanlarının bir yılı aşkın süredir salgın ile mücadele konusunda özveriyle ve hiç durmadan çalıştığını belirterek, tüm sağlık çalışanları ve konferansa icabet ettiği için Prof. Dr. İlhan’a teşekkürlerini iletti.

Dekan Prof. Dr. İlhan, her konuda destek olan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Salgın sebebiyle diğer sağlık hizmetlerinin sekteye uğrayıp uğramadığı konusunda Dünya Sağlık Örgütünün bir çalışma başlattığını anlatan Prof. Dr. İlhan, “Türkiye olarak biz de Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışma başlattık ve sağlık hizmetlerine ulaşma konusunda bir araştırma yaptık. Gazi Üniversitesi olarak bunun yürütücülüğünü üstlendik. DSÖ, bizim bu çalışmamızı beğendi ve Meksika’dan Malezya’ya kadar 17 ülkede bu sistemin uygulanmasına karar verildi. Yeni bir metodoloji geliştirmek hepimiz için gurur verici oldu” diye konuştu.

Prof. Dr. İlhan sunumun devamında ülkemizde COVID-19 salgını ve bunun sağlık sistemimize olan etkileriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Dekan Prof. Dr. İlhan, güncel Koronavirüs verileri ile dünyadaki aşılamada son durum hakkında açıklamalarda bulunurken, halen dünya üzerindeki 130 ülkede tek doz aşı vurulmadığını, rakamlara bakıldığında İngiltere’nin nispeten iyi bir noktada olduğunu anlattı. Prof. Dr. İlhan, ABD’nin ihtiyacından fazla aşı alarak dünya üzerinde eşitsizliğe sebep olduğunu söyledi. Dekan İlhan, son verilere göre dünya üzerinde 128 milyon kişiye hastalığın bulaştığını, 2 milyon 800 bin kişinin COVID-19 sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve 500 binin üzerinde yeni vakanın olduğunu söyledi.  Prof. Dr. İlhan ülkemizde 55-60 milyon insanın aşılanmasının hedeflendiğini bu rakamın yaklaşık yüzde 30’unun birinci doz aşının yapıldığını sözlerine ekledi. Dekan Prof. Dr. İlhan’ın sunumunun ardından konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

background image