Üniversitemizde ‘’Hoca Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası’’ Adlı Konferans Yapıldı
27 Şubat 2021 | 11:42

Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği “Salı Konferansları”, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği ‘’Hoca Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası’’ konulu konferansla başladı. Üniversitemizin sosyal medya hesaplarından çevrim içi olarak düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi yaptı. Bu etkinliği iki haftada bir düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Prof. Dr. Selvi, “Bu konferanslarda öğretim üyeleri arasında iletişimi artırmak, öğretim elemanlarının külliyatlarından yararlanmak için alan dışı farklı konulara değinerek entelektüel ve disiplinlerarası bir bakış açısı sağlamak amaçlanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Mahmut Selvi, bu konferanslarda, genele hitap eden konulara yer vereceklerini anlattı. Salı Konferanslarının ikincisini 19 Ocak’ta yapacaklarını belirten Dekan Vekili Selvi, bu konferansta, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın “Covid 19 Salgını: Değişen Dünya, Değişen Sağlık Hizmetleri” konusunda bilgi vereceğini dile getirdi.

Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin açılış konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın verdiği “Hoca Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası” konulu konferansa geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız, bu konferansta Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin sembolü Hoca Ahmet Yesevi’yi ve onun Türk dünyasındaki yerini anlattı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu konferansta Hoca Ahmet Yesevi’yi tanıtarak bir farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Kavramların önemi üzerinde duran Prof. Dr. Musa Yıldız, kavramları unutarak kendi öz benliğimizden uzaklaştığımızı ifade etti. Kavramların yeniden hatırlatılması gerektiğini anlatan Musa Yıldız, “Türki” kavramının yanlış kullanıldığını söyledi. Türki Cumhuriyetler ifadesinin yanlış olduğuna dikkati çeken Musa Yıldız, doğru olanın Türk cumhuriyetleri ve Türk devletleri kavramı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Musa Yıldız, Türki kavramının ötekileştirmek için kasıtlı üretilmiş bir kavram olduğunu ifade etti.

Türk dünyası içinde Türkistan’ın önemli bir coğrafya olduğunu anlatan Musa Yıldız, bu coğrafyaya “Orta Asya” denilmesinin yanlış olduğunu söyledi. “Orta Asya” kavramının siyasi bir kavram olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, Türk-İslam medeniyeti içinde doğru olan kavramın Türkistan olduğunu belirtti.

“Azeri” ve “Azerice” kavramlarının da yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kavramların doğrusunun “Azerbaycan Türkü” ve “Azerbaycan Türkçesi” olduğunu anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasında, Hoca Ahmet Yesevi’nin ülkemizde tanınmasına katkılarından dolayı Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü’yü de andı. Prof. Dr. Musa Yıldız, Köprülü’nün “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” adlı eserinden bahsetti ve bu eserde Hoca Ahmet Yesevi’ye yer verdiğini söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını Hoca Ahmet Yesevi’nin 132. Hikmeti ile noktaladı:

‘’Dem bu demdir başka demi dem deme

Dünyadan gamsız geçersin gam deme

Kul Hoca Ahmed ganimet bil her nefesi

Yarsız geçen bu demi dem deme’’

Haberin ingilizce metni için tıklayınız.

background image