Üniversitemizde "Rohingya Müslümanları Ve Arakan Soykırımı" Paneli Düzenlendi
17 Ekim 2017 17:02

Son yılların en büyük insanlık dramlarından biri olan Arakanlı Müslümanlara yönelik yapılan soykırım 17 Ekim 2017 Salı günü üniversitemizde yapılan bir panel ve belgesel gösterimi ile ele alındı.

Üniversitemiz Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Rohingya Müslümanları ve Arakan Soykırımı” başlıklı panele Bangladeş Büyükelçisi Sayın M. Allama Siddiki, Bangladeş Büyükelçiliği diplomatları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yardım ve çok sayıda misafir katıldı.

Panelin düzenleyicisi Üniversitemiz Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan Arakan’da yaşananlara dair kısa bir bilgilendirme yaparken, konuşmasında “Arakanlılar insanlık tarihinde görülmemiş zulümle karşı karşıyadır. Bugün Arakan’da muson yağmurlarının bile temizleyemeyeceği kadar çok kan akmaktadır.” dedi.

Arakan’da yaşanan soykırımın ele alındığı panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem diyen bir medeniyetin onurlu çocuklarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlarken, “ Bu soykırımı insanımıza daha iyi anlatabilmek maksadıyla tertiplenen bu etkinliğe katkı sunanları canı gönülden kutlamak istiyorum” dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Uslan şöyle konuştu:

“Myanmar’da Müslüman kardeşlerimize karşı alenen uygulanan katliam, vahşet ve soykırım bugün her şeyden evvel bir insan olarak hepimizi derinden üzmektedir. Maalesef Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri bu katliamı diğer katliamlarda olduğu gibi sessizce geçiştirmektedirler. Dünyaya insan hakları kavramını ihraç ettiğini sananlar, bugün bu coğrafyada, Müslüman coğrafyasında Türk coğrafyasında insani değerleri bizim medeniyetimizde her canlıyı baş tacı eden bir medeniyetin tamamen aksine insana sıradan bir canlı kadar bile değer vermeyerek büyük zulümler işlemektedirler. Ancak tüm insanlığı yek vücut bir beden olarak kabul eden bizim anlayışımızın medeniyetimizin gereği nerede bir zulüm varsa yakın demeden, uzak demeden gözetmeksizin aynı derece canımız yanmakta ve hanelerimizdeki huzurumuz kaçmakta, acılarımız büyümektedir.”

Arakanlı Müslümanların sadece vatandaşlık hakkı verilmesini istediğini söyleyen Uslan, “Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılarak vatansız kılınan Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını ve ellerinden alınan haklarının geri verilmesini, tanınmasını istiyorlar" dedi.

Panelin açılışında konuşan Bangladeş Büyükelçisi Sayın M. Allama Siddiki,  Myanmar’a yaşayan Arakanlı Müslümanların yüzyıllardır Arakan’da yaşadığını belirtirken, “ Bu acıyı açık ve net olarak konuşmak benim görevim” ifadelerini kullandı.

Arakanlıların Myanmar’da bulunan 135 etnik biri olduğunu söyleyen Sayın Siddiki, konuşmasında Arakanlı Müslümanların yaşadığı sıkıntıların geçmişini ve bugünkü durumunu aktardı.  Arakanlılara karşı kötü davranışların 1962’de başladığını, 1982 yılında ise Arakanlıların vatandaşlıktan çıkarılıp, kimliklerinin elinden alındığını belirten Sayın Siddiki, Arakanlıların 1982’de devletsiz bırakıldığını söyledi. Arakanlılara yönelik uzun zamandır sürdüğünü vurgulayan ve Arakanlıların Bangladeş’e ilk geçişlerin 1978 yılında başladığını aktaran Sayın Siddiki şöyle konuştu:

“Arakan’da savunmasız insanlar öldürülüyor. Arakan Hükümeti insanları öldürmeye devam ediyor. Bir hükümetin savunmasız insanları öldürmesi düşünülemez. Eğer bir hükümet insanların öldürülmesine izin verirse ya da biz böyle bir durumdan haberimiz yok derse o zaman şunu sorabiliriz: Bu bir hükümet midir? Bir ülke midir?”

Konuşmasında Türkiye’ye de güçlü işbirliği ve destekleri için de teşekkür eden Sayın Siddiki, Myanmarlı Müslümanlara verilen desteğin uluslararası alanda da devam etmesi temennisinde olduklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan, İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Sait Demir Myamnar’da yaşanan soykırıma ilişkin sunum yaptı.