Üniversitemizde, Pandemi Sürecinde Hemşirelik Eğitimi Ele Alındı
14 Mayıs 2021 | 20:22

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası nedeniyle “Pandemi Sürecinde Hemşirelik Eğitimi: Avantajlar/Dezavantajlar, Farklı Ülke Örneği” konulu bir etkinlik düzenledi. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe, Massachusetts Üniversitesi Amherst Hemşirelik Kolejinden Dr. Memnun Sevim ve Hemşirelik Eğitimi Derneği (HEMED) Başkanı Prof. Dr. Hülya Okumuş konuşmacı olarak katıldı. Programda Türkiye’de ve Dünya’da hemşirelik eğitimi masaya yatırıldı.

Etkinlik, Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel’in konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Şentürk Erenel, küresel salgın döneminde hemşireliğin yanı sıra koruyucu hizmetlerin öneminin de daha iyi görüldüğünü söyledi. Salgının önlenmesi için koruyucu hizmetlerin verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, bu noktada hemşirelerin çok önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Küresel salgın nedeniyle 60 ülkede 3 bin 100 hemşirenin öldüğünü dile getiren Prof. Dr. Ayten Şentürk Erenel, Türkiye’de ise 84 hemşirenin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan ise konuşmasında emeği geçenlere ve toplantıya konuşmacı olarak katılan HEMED Başkanı Prof. Dr. Hülya Okumuş ile Dr. Memnun Sevim’e teşekkür etti.

Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına hemşirelerin Hemşirelik Haftasını kutlayarak başladı. Hemşirelik Haftası nedeniyle bu hafta içinde hemşirelik birim sorumlularıyla bir araya geldiğini anlatan Prof. Dr. Musa Yıldız, “Dün Gazi Hastanemizdeki tüm birimleri ziyaret ettik ve hemşirelerimizin bayramını kutladık. Özel kıyafetler giyerek Covid ünitesine de girdik ve orda da hemşirelerimizin bayramını kutladık” dedi.

Hemşirelerimizin her zaman yanında olduklarını belirten rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, hemşirelik mesleğinin kutsal bir meslek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını hemşirelere hitaben “İyi ki varsınız” diyerek tamamladı.

Açılış konuşmaların ardından Dr. Memnun Sevim’in Amerika’daki hemşirelik eğitimiyle ilgili bilgiler verdiği sunuma geçildi.  Hemşirelik eğitiminde mükemmeliyeti yakalamakla mükellef olduklarını ifade eden Dr. Sevim, pandemi döneminde öğrencilerle iletişim halinde olmak ve onları desteklemek gibi alanlarda değişiklik yaşandığını kaydetti. Bu süreçte geleneksel hemşirelik eğitimini sorgulamaya başladıklarına değinen Dr. Memnun Sevim, “Coronavirüs hemşirelik eğitimini değiştirecek çok önemli şeyler kazandırdı. Hemşirelik mesleğinin katkıları bu süreçte yadsınamaz hale geldi. Dünyanın neresinde olursak olalım, aslında global bir aileyiz. Yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın birbirleriyle çok ilişkili olduğu görüldü” diye konuştu.

HEMED Başkanı Prof. Dr. Hülya Okumuş ise pandemi nedeniyle hemşirelik öğrencilerinin uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Uzaktan eğitim merkezleri aracılığıyla eğitimlerin devam ettiğini anlatan Hülya Okumuş, bu konuda üniversitelerin öğretim elemanlarına eğitimler verdiğini de söyledi. Okumuş, bu süreçte internet erişimi konusunda sıkıntılar yaşandığını ve öğrencilerin notlara ulaşmakta sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Prof. Dr. Hülya Okumuş, klinik uygulamaların yapılamamasını ise yaşanan en önemli sorun olarak niteledi.

Program soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background image