Üniversitemiz UTRAK’a Ev Sahipliği Yaptı
21 Kasım 2019 11:35

II. Uluslararası Türk-Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi (UTRAK) 15-17 Kasım tarihleri arasında Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlendi. Türk Tarih Kurumu, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Lomonosv Moskova Devlet Üniversitesinin destek verdiği kongrenin açılışı Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Kongreye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Köse, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Açılışta ilk sözü alan UTRAK’ın düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Osman Köse, ilk kongrede olduğu gibi bu kongre kapsamında yapılan çalışmaların da bir kitapta toplanarak yayınlanacağını ifade etti. Prof. Dr. Köse kongrede Türk ve Rus dünyasında akademik araştırmalar yapan bilim adamlarını bir araya getirdiklerini, bu sayede yüz yıllardır etkileşimde olan iki toplumun birbirini daha iyi anlayıp tanımasını hedeflediklerini söyledi. Köse, her konuda kendilerine destek veren Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’a teşekkürlerini iletti.

TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türklerle Ruslar arasındaki ilişkilerin yüz yıllardır devam ettiğine işaret etti. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iki ülke arasında yapılan savaş ve antlaşmalara değinen Turan, “Bu dönemde yapılan ve kaybedilen savaşlar nedeniyle Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü hızlandı. Bolşevik devrimi ise Türkiye Cumhuriyetinin önünü açtı. Karşımızda hasım olan Ruslar, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde bize önemli mühimmat yardımı yaptılar. 16 Mart 1921 Kars Antlaşması iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Uslan kongrenin ilkinin geçen yıl düzenlendiğini anımsatarak, iki ülke arasında tarih, edebiyat, kültür, sanat, felsefe, sosyoloji, iktisat, işletme, hukuk, eğitim gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapan araştırmacı ve akademisyenleri bir araya getiren kongrenin ikincisine ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. İbrahim Uslan, asırlardır birbirleriyle ilişki içinde olan Türkler ve Rusların kimi zaman savaştığını kimi zaman da barış içinde olduklarına değindi. Kongrenin iki milletin siyasi, sosyal ve askeri geçmişine ışık tutacağını belirten Rektör Prof. Dr. İbrahim Uslan, bu kongrede iki ülke ilişkilerini şekillendiren savaşlar, ittifaklar ve güç mücadelelerinin irdeleneceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin asırlardır tarihin, siyasetin ve diplomasinin kesiştiği bir alanda şekillenmeye devam ettiğini belirterek, “Bu ilişki 19’uncu yüzyılda İngiltere, Fransa, son yüzyılda ise ABD ve Avrupa sarkacında salınan bir görüntü de arz etmektedir. Birbiriyle tarihtaş tarihin bazı dönemlerin de sınırdaş olan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin hem bu sarkaçtan kurtulması hem de kültür, sanat ve bilimin odağında olduğu bir konuma da taşınmalıdır. Bunu siyasetçiler yapamaz. Askerler, kanaat önderleri ve gazeteciler yapamaz. Bunu yapacak olan yani Türkiye Rusya ilişkilerini farklı sarkaç ya da parantezlerde ele almaktan kurtaracak olan bilim adamlarıdır yani sizlersiniz” diye konuştu.

Küçükyılmaz bu sebeplerden dolayı bu yıl ikincisi düzenlenen kongrenin büyük önem arz ettiğini ve mutlaka devam etmesi gerektiğini savunarak, “Başka girişimciler, öğrenciler ve akademisyenler, akademik işbirlikleri, değişim programları ve ortak projelerle taçlandırılmalıdır. Örneğin Baltacı Mehmed Paşa ile Rus Çaricesi Katerina arasında yapılan anlaşma ve onun arka planındaki detaylar, magazin düzeyinden akademik seviyeye taşınmalıdır. Sovyet Rusya ile yeni cumhuriyet arasındaki yoğun ve sıcak ilişkiler, Kars, Moskova ve Ankara Antlaşmaları, genç cumhuriyetin 1930’lu yıllarda hayata geçirdiği 5 yıllık kalkınma planları ve bu planlarda Sovyet Rusya etkileri derinlemesine araştırabilecek konular arasındadır. İki ülke arasındaki tarihi ve ilişkileri bilim ve sanatın ışığında aydınlatmazsak Türkiye Rusya ilişkilerinin üzerine ideolojilerin, savaşların ve bazen de magazin gölgesi düşebilmektedir” şeklinde konuştu.