Üniversitemiz ile KVKK arasında protokol - Gazi Üniversitesi
Üniversitemiz ile KVKK arasında protokol
30 Ekim 2018 17:17

Üniversitemiz ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) arasında kişisel verilerin korunmasına ilişkin ortak çalışmaların yürütülmesinin yanı sıra eğitim ve öğretim konularında işbirliği yapılmasını kapsayan bir protokol imzalandı.

İmza töreni Rektörlük Yeni Senato Salonunda Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ve KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, öğretim üyeleri ve KVKK yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Uslan, KVKK ile kişisel verilerin korunması konusunda bir ilke imza atmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, Gazi Üniversitesinin köklü bir eğitim kurumu olmasının yanı sıra bilim üreten, araştırma yapan ve bunun için çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri olan bir üniversite olduğuna vurgu yaptı.

                      

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kişisel verilerin korunması hususunun önem arz ettiğine değinen Rektörümüz Uslan, Web of Science’ın verilerine göre Gazi’nin ülkemizde en çok yayın yapan üniversite olduğunu belirtti. Prof. Dr. İbrahim Uslan ayrıca kamu üniversiteleri içinde büyük veri laboratuvarını kuran ilk üniversitenin de Gazi Üniversitesi olduğunu söyledi.

Bu protokolün gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Uslan, üniversitemizde siber güvenlik, savunma ve kişisel verileri koruma konusunda birçok bilimsel etkinlik düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Faruk Bilir ise köklü bir eğitim kurumu olan Gazi Üniversitesi ile protokol imzalamaktan dolayı memnun olduklarını ifade ederek, kişisel verilerin korunması hususunun günümüzde büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

                      

Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile imzalanan protokole göre üniversitemizin yükümlülükleri şöyle:

Kurum ile birlikte düzenleyeceğimiz toplantı, konferans, seminer ve çalıştaylar ile ilgili paydaşlar nezdinde farkındalık yaratmak,

Veri temelli ekonominin önünü açacak uygulamalar geliştirerek Kuruma akademik destek sağlamak,

Kurum ile birlikte veri koruması ve mahremiyet hakkında kişilerin temel hak ve özgürlüklerini koruyacak ulusal veya uluslararası projeler geliştirmek,

Uzaktan eğitim içeriklerinin oluşturulması, yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması faaliyetlerini desteklemek,

Açılmış olan lisansüstü programlarda Kurum çalışanlarının kendilerini yetiştirmeleri için Kurumun isteği doğrultusunda öğrenci kontenjanı açmak,

Kişisel verileri koruma uzman yardımcılarının, uzmanlık tez çalışmalarını tamamlamaları konusunda öğretim üyelerinin danışmanlık yapmalarını desteklemek,

Kurumun ihtiyaç duyması halinde veri güvenliği, koruması ve mahremiyetinin sağlanması için gerekli incelemelerin yapılabilmesi konusunda akademik destek vermek ve Kuruma personel ve teknik destek sağlamak,

Ulusal Strateji ve Eylem Planları kapsamında ihtiyaç duyulabilecek insan kaynağı yetiştirilmesine katkılar sağlamak ve kurumun ihtiyaç duyacağı alanlarda uzman öğretim elemanları görevlendirmek.