Üniversitemiz 25 Mayıs Afrika Günü Töreni’nde Sayın Emine Erdoğan’ı Ağırladı
30 Temmuz 2017 10:49

Afrika Birliği Örgütü'nün kuruluş tarihi olan 25 Mayıs dünyanın her yerinde Afrika Günü olarak kutlanırken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'ın teşrifleriyle gerçekleşen ve Gine Cumhurbaşkanı eşi Hadja Djene Kaba Conde'nin onur konuğu olduğu bu yılki “25 Mayıs Afrika Günü”ne üniversitemiz ikinci kez ev sahipliği yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve  Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi (GAKAF) Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere, Türkçe, Fransızca, Arapça ve İngilizce olarak hazırlanan, “Bir ilim ve medeniyet geleneğinin izinden Fas ve Tunus” belgesellerinin tamamlandığını ve yayıncı kuruluş TRT’ye teslim edildiğini, Zambiya belgeselinin çekim izinlerinin tamamlandığını ve Cezayir ve Cibuti belgeselleri için ise gerekli izin işlemlerine başlandığını belirtti.

Konuşmasında Yükseköğretim Kurulunun Afrika Kıtasını da kapsayacak biçimde başlatmış olduğu “Mevlana Akademisyen ve Öğrenci Değişim Programı” kapsamında, iki genç kadın akademisyenin Tunus El Manar Üniversitesi’nin dünyaca ünlü Habib Burgiba Yaşayan Diller Enstitüsü’nde “çeviri ve kültürel çalışmalar” bölümünde yapacakları araştırma projesi için burs kazandığını da aktaran Ağıldere, “Bilim ve Kültür Kavşağında Türkiye-Afrika Buluşmaları”nın Afrika’daki ikinci etkinliğinin ise Ekim ayında müstesna şahsiyet İbn Haldun’un doğduğu şehir Tunus ile İslam coğrafyası açısından ayrıcalıklı bir yeri ve dünyadaki ilk üniversiteyi kuran Fatma El-Fihri’nin memleketi Kayrevan şehrinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Afrikalı Büyükelçi ve Misyon Şefleri Eşleri Derneği Başkanı Sayın Pauline Tshidimba ise konuşmasında Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi’nin birinci yılını kutlamaktan duyduğu memnuniyeti belirtirken, Afrika Evi’nin Türkiye ve Afrika arasındaki dostluk bağlarını güçlendirme iradesinin göstergesi olduğunu söyledi. “Afrika Kültür Evi bizlere, Türk kız ve erkek kardeşlerimize kıtamızı sanat üzerinden tanıtmak için fırsat sundu” diyen Tshidimba önümüzdeki günlerde Afrika Evi’nde düzenlenecek olan farklı etkinliklerle daha çok insana ulaşacaklarını belirtti.

Konuşmasına üniversitemiz hakkında bilgiler vererek başlayan rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Afrika çalışmaları üzerine Türkiye’de faaliyet gösteren 5 Araştırma Merkezinin en önemlilerinden birinin Gazi'de olduğunu vurgulayarak "Gazi Üniversitesinde  lisansüstü eğitim gören öğrencilerimizin 2013'ünü, dünyanın 98 ülkesinden gelen üniversitemizi tercih ederek ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerimiz oluşturuyor. Söz konusu öğrencilerimizin yaklaşık %15'i, Afrika'nın 18 farklı ülkesinden Üniversitemizi tercih eden ve Türkiye ile Afrika arasında en kuvvetli ve kalıcı bağları kuracak olan bilim ve kültür elçilerimizdir. Bu özellikleri ile de bizler için çok kıymetlidirler." dedi.

Programın onur konuğu Gine Cumhurbaşkanı Eşi Sayın Hadja Djene Kaba Condé  konuşmasında “Türkiye ve Gine arasındaki mükemmel ilişkiler iki ülkenin cumhurbaşkanlarının ilişkilerinin yansımasıdır.” dedi. Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi’nin Afrika kültürünün keşfedilmesine ve değer kazanmasına yardımcı olacaktır diyen Condé,  “Bu proje Afrika el sanatlarının gelişimine de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Programda konuşan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan geçen sene açılışını yaptığımız “Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi” Afrika ile olan dostluğumuzun nişanesidir” derken “Türk milletinin Afrika'ya olan ilgisi çıkara değil, gönül bağlarına dayanıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de bizler imar etmenin, ihya etmenin ve paylaşmanın arzusundayız" diye konuştu.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Gine Cumhuriyeti’nin onur konuğu olduğu programda, GAKAF tarafından Sayın Emine Erdoğan’a “Afrika Evi El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi Projesi” himayelerinden dolayı “Yılın Kişisi” ödülü takdim edildi. 25 Mayıs Afrika Günü dolayısıyla düzenlenen programda Afrika ile kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’na, Türk Kızılayı’na, Afrikalı Büyükelçi ve Misyon Şefleri Eşleri Derneği’ne (ASHOM) ve Türk Diyanet Vakfı’na ise  “Yılın Kurumu” ödülü verildi.

Programda düzenlenen ödül takdiminde TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, ASHOM Başkanı Pauline Tshidimba ve Türk Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun törende ödüllerini Sayın Emine Erdoğan’dan aldılar.

Programın sonunda ünlü Gineli vokalist ve kora çalgıcısı Mory Kanté mini bir konser verdi.

Konserin ardından “Belgelerle Osmanlı-Kuzey ve Batı Afrika İlişkileri Sergisi”ni gezen Sayın Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet Güney Sudan yararına düzenlenen gastronomi etkinliğinin açılışını da gerçekleştirdi.

24.05.2017 / Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği