Türk-Rus İlişkilerinde Ortak Noktalar Konferansı Moskova’da Düzenlendi
26 Aralık 2019 09:42

Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ev sahipliğinde Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Gazi Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliği ile Türk-Rus İlişkilerinde Ortak Noktalar Uluslararası Konferansı düzenlendi. 14-16 Aralık tarihlerinde Moskova’da yapılan konferansa Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Metin Dağdeviren, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selma Yel, Genel Sekreter Yardımcılarımız Öğr. Gör. Serkan Yorgancılar ve Ayhan Selçuk katıldı.

Rektörümüz konferansın açılışında yaptığı konuşmaya 2019 yılının Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı kültür ve turizm yılı olduğunu hatırlatarak başladı. İki ülke de karşılıklı olarak pek çok kültür ve sanat faaliyeti icra edildiğini anlatan Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Biz de 15-17 Kasım 2019 tarihlerinde Gazi Üniversitesi olarak, Türk Tarih Kurumu, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Lomonosv Moskova Devlet Üniversitesi’nin de katkılarıyla düzenlenen II. Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi’ne ev sahipliği yaptık. Bu etkinlikte geçmişten bugüne Türk-Rus ilişkilerini şekillendiren savaşlar, ittifaklar ve güç mücadeleleri irdelendi. Dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye-Rusya ve etraf coğrafyası ile ilgili tarih, edebiyat, kültür, sanat, felsefe, sosyoloji, iktisat, işletme, hukuk, eğitim gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapan araştırmacılar bir araya geldi ve birikimlerini aktarma fırsatı buldular” dedi.

Prof. Dr. Uslan, iki milletin çok eskiye dayanan tarihsel bağları olduğunu, kimi zaman savaşan kimi zaman da barış için yaşadıklarına değinerek, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ruslarla yapılan ve kaybedilen savaşlar nedeniyle Osmanlı İmparatorluğunun çöküşü hızlanmıştır. Bolşevik devrimi ise Türkiye Cumhuriyetinin önünü açmıştır. Karşımızda hasım olan Ruslar, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde bize önemli mühimmat yardımı yapmışlardır. 16 Mart 1921 tarihli Kars Antlaşması ise iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüzde Türkiye ve Rusya ilişkileri asırlardır tarihin, siyasetin ve diplomasinin kesiştiği bir alanda şekillenmeye devam etmektedir. Birbiriyle tarihdaş tarihin bazı dönemlerin de sınırdaş olan Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler kültür, sanat ve bilimin odağında olduğu bir konuma taşınmalıdır. Bu bakımdan bugün burada Rusya’da Türkçe Öğrenimi, Rusya’da Türkiye’nin-Türkiye’de Rusya’nın Tanıtımı, Rusya ile Türkiye’nin Kültürel-Tarihi İlişkileri ve Rusya ile Türkiye’nin Ekonomik İlişkileri başlıklarıyla dört ana bölümde ilerleyecek olan bu konferans büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Konferansın birinci bölümünde Üniversitemiz Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Serkan Yorgancılar ‘Rus Edebiyatının Türk Edebiyatında İzleri’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansta, Rusya'da Türkçe öğretimi, Rusya'da Türkiye'nin ve Türkiye'de Rusya'nın tanıtımı, Rusya ile Türkiye'nin ekonomik ilişkileri, Rusya ile Türkiye'nin kültürel-tarihi ilişkileri başlıklarında uzmanlar değerlendirmelerde bulundu.

Öte yandan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Moskova’daki Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği ‘Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Sohbetler’ konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in moderatörlüğündeki panelde Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Tomar da konuşmacı olarak yer aldı.