TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda Öğrencilerimizden Büyük Başarı
10 Şubat 2021 | 12:15

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından 25-26 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılan 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması Ankara Bölge Sergisi’nde Fen Fakültesi, Gazi Eğitim Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri başarılarıyla gururlandırdı.

Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilimi Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Alev Özel danışmanlığında yarışmaya katılan Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencisi Kübra Söğütdelen’in “Hücre Döngüsü İçin Geliştirilen Karekod Destekli Yapboz Öğretim Materyali” konulu projesi eğitim kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gül danışmanlığında yarışmaya katılan Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencileri Ayşenur Zeynep Kaya ve Bilge Başak Fidan’ın “Ortaöğretim Öğrencilerine Yönelik 3D Teknolojisi ve Karekod Destekli Omurgalı Hayvan Kalplerinin Karşılaştırmalı Materyal Seti” konulu projesi de eğitim alanında birincilik ödülü aldı. Her iki proje 9-10 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak olan Türkiye finallerinde üniversitemizi temsil edecek.

Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf öğrencisi Güler Koç’un, Doç. Dr. Çiğdem Alev Özel danışmanlığında hazırladığı “Somatik Hücrelerde ‘İnterfaz ve Mitoz’ İçin Geliştirilen Bilgisayar Destekli FlipBook Materyali” konulu proje ise eğitim alanında üçüncülük ödülü kazandı.

Sanayi destekli ve gerçek problemlere yönelik çalışmalar yürüten Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son 5 yıldır olduğu gibi bu yıl da bu yarışmada derece alma başarısı gösterdi. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Kaan Şahin’in “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Büyük Veri Teknoloji Kullanımı” başlıklı projesi enerji ve çevre alanında birincilik derecesi kazandı. Proje danışmanlığını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve OGM Orman Yangınları Dairesi Başkan Yardımcısı İlhami Aydın’ın yaptığı projede ülkemizde ilk kez büyük veri analitiği bakış açısıyla orman yangınlarının önlenmesine yönelik tahmin ve öngörü modelleri önerildi.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Büşra Doğan, Özgecan Muyanlı, Rümeysa Çakırgöz'ün “Filo Araçlarında Rota Benzerliğinin Büyük Veri Ve Yapay Zeka Temelli Analizi” başlıklı projesi bilgi ve iletişim teknolojileri alanında ikincilik ödülü aldı. Danışmanlığını Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zekâ ve Büyük Veri Dairesi Başkanlığı uzmanlarından Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Terzi'nin yaptığı projede, ülkemizde ve yurt dışında ilk kez büyük veri ve yapay zeka temelli bir analizle GPS verilerinden rota benzerliği tespiti gerçekleştirildi.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü 3. sınıf öğrencisi Batuhan Yetim ise Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Özkan'ın danışmanlığında yarışmaya katıldı. Batuhan Yetim, sağlık alanında hazırlamış olduğu “Nörotransmitter Özelliği Gösteren Serotonin, Dopamin ve Norepinefrin Hormonlarının Geri Alımını İnhibe Eden Tetrazol Türevinin Sentezi” isimli proje ile İç Anadolu Bölgesi’nde ikincilik ödülü aldı. Bu proje de 9-10 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Haberin ingilizce metni için tıklayınız.

background image