Toplum ve Bilim Arasındaki Artan Uçuruma Olası Bir Çözüm: Bilim İletişimi
2 Şubat 2021 | 15:23

Gazi Eğitim Fakültesinin Bilim Konferanslarının ilki olan, “Toplum ve Bilim Arasındaki Artan Uçuruma Olası Bir Çözüm: Bilim İletişimi” çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta konuşmacı olarak Gazi Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uygar Kanlı yer aldı. Konferansa Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Kanlı, sunumunda “Bilim ve toplum arasındaki artan uçurum, Bilim iletişimi nedir? Niçin bilim iletişimi?  Bilim iletişimi için araçlar, Bilim iletişimi için önerilen modeller ve Üniversitelerin bilim iletişimindeki rolü” başlıklı konuları ele aldı.

Doç. Dr. Kanlı, bilim ve toplum arasındaki artan uçurum nedenlerini, 17’nci yüzyıldan itibaren bilimin kurumsallaşması, kapitalizmin endüstrileşmesi, profesyonellerin artısı ve özerkleşme, genel halk kültürü ve ihtiyaçları ile bilim arasındaki bağlantının kopması, uzman olanlar ile olmayanlar, bilim dünyası ile halkın sıradan yaşamı arasındaki etkileşimin giderek azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Uygar Kanlı, 1990’lardan bu yana toplumun bilimi kavraması adına, toplumdaki bireylerde bilimsel farkındalığı oluşturmak, bireylerin bilime karşı tutumlarını ve ilgilerini olumlu yönde artırmak, bilimsel aktivitelere gönüllü olarak bireylerin katılımını sağlamak, bireylerin yaşamlarında uygun bilgi, beceri ve ortamı kullanmalarını sağlamak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Doç. Dr. Kanlı, bilim iletişiminin kişisel ihtiyaçlar, ulusal ihtiyaçlar ve kültürel ihtiyaçlar için büyük önem arz ettiğini değinerek, “Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsünün yayılmasının önlememesinin nedenlerinden biri de, o kişisel ihtiyaçlarımıza bilimsel bilgiyi oturtamayışımızdan kaynaklanıyor. Yani bizler bu bilimsel bilgiyi topluma kişisel bir ihtiyaç olarak aktaramadık” diye konuştu.

Kanlı, toplumun bilim anlayışını geliştirmek adına bilime sağlanan faydaları, ulusal ekonomiye faydalar, ulusal güç ve etki için faydalar, bireysel faydalar, demokratik yönetime faydalar, toplum için faydalar, entelektüel faydalar, estetik faydalar ve etik fayda olarak sıraladı.

background image