Tıp Fakültemizde 7 Yıl Boyunca Bilime Işık Tuttu
29 Kasım 2019 10:45

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesine kadavra olarak kullanılmak üzere 2012 yılında vasiyeti gereği bağışlanan merhum Niyazi Vural’ın naaşı ailesine teslim edildi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sadık Demirsoy, üniversitemiz adına Vural ailesine bilime yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür belgesi verdi.

Anatomi ABD Başkanı Prof. Dr. Tuncay V. Peker, 2012 yılında kanserden yaşamını yitiren Maden Jeolojisi Yüksek Mühendisi olan merhum Niyazi Vural’ın naaşının yedi yıl boyunca kadavranın sayısız tıp öğrencisinin eğitimine büyük katkılar sağladığını söyledi. Prof. Dr. Peker, kamuoyunda organ bağışının bilinmesine rağmen kadavra konusunda aynı durumun söz konusu olmadığına değinerek, “Sayın Vural’ın naaşı bağışlaması bilim adına çok önemli. Ülkemizde organ ve kadavra bağışı yaygın değil. Bundan dolayı tıp fakülteleri yüksek ücretlerle yurtdışından kadavra getirmek zorunda kalıyor” diye konuştu.

Peker, merhum Vural’ın vefatından önce tüm organlarını bağışlamak istediğini belirterek, “Ancak kendisi akciğer kanseri olduğu için organlarını bağışlaması mümkün değildi. Benim önerim üzerine kendisi, vefatından önce, bedenini kadavra olarak Tıp Fakültemize bağışladı. Bu süreçte sayısız öğrencimizin eğitimine katkı sağladı. Bu konuda bize destek veren ailesine teşekkür ediyor, merhuma da Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

21 Kasım tarihinde Niyazi Vural’ın naaşını teslim alan ailesi ise yaptıkları açıklamada, “7 yıl boyunca bedeni, binlerce öğrencinin eğitiminde kullanıldıktan, tezler için faydalanıldıktan sonra bugün, 21 Kasım 2019 tarihinde toprağa verildi. Babamızın, canımızın vasiyetini tamamlamış olmaktan ötürü çok mutluyuz. Gazi Üniversitesi Anatomi Anabilim dalına ise müteşekkiriz. Ailesi olarak, bu bağışın daha nice insanlara şevk ve ilhâm vermesini, tıp fakültelerimizde büyük sorun teşkil eden kadavra eksikliğinin bir nebze olsun giderilmesine vesile olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.