Sosyal Bilimler Alanında Türkiye’nin İlk Sanal Sempozyumu: Uluslararası “Eğitim ve Sosyal Bilimlerde Yenilikler” (IVSESS)
04 Nisan 2019 10:13

Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 3-5 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenen “Uluslararası Eğitim ve Sosyal Bilimlerdeki Yenilikler” Sanal Sempozyumu (IVSESS) başladı.

Dünyanın önemli üniversitelerinden birçok bilim insanı ile buluşma imkânı sunan Sempozyum, eğitim ve sosyal bilimler alanında ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyor. “Sosyal, Kültürel ve İdari Alanlarda Yenilikler, Yaklaşımlar ve Teknoloji” konularının işlendiği Sempozyumda sunular İngilizce ve Türkçe olarak yapılıyor. Sempozyuma,  Almanya, İspanya, ABD, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye’den çağrılı konuşmacılar katılıyor.

Sempozyumun onursal başkanlığını yürüten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, açılış oturumundaki konuşmasında; bilimsel bilginin üretilmesine ve dünyanın farklı ülkelerinden araştırmacıların iş birliği yapmasına katkı sağlayan akademik sempozyumlara öncülük etmekten gurur duyduğunu söyledi.

Dünyanın, sanayi toplum düzeninin, yerini bilgi toplumuna bıraktığı bir dönemden geçtiğini belirten Uslan, “2017 yılında araştırma üniversitesi olarak seçilen Gazi Üniversitesi; 11 fakülte, 5 enstitü, 1 yüksek okul ve 3 meslek yüksek okulunda, 10 binden fazlası lisans üstü olmak üzere toplam 42 bin öğrencisiyle, teknoloji çağının bir getirisi olan bilgi toplumunu oluşturmayı hedeflemektedir” dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin katkıları ile gerçekleştirilen Sanal Sempozyumun engelleri ortadan kaldırdığını ve toplantılara katılmak için ayrılan sürenin azalmasıyla birlikte araştırmacılar arasındaki özellikle uluslararası düzeydeki iş birliğinin arttığına dikkat çeken Uslan, “Ülkeler ve bilim insanları arasındaki iletişim ve iş birliği imkânlarının artması sayesinde ortak çalışmaların ve bilgi üretiminin artacağına yönelik inancım tamdır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Sosyal bilimler alanındaki sorunlar, gelişmeler ve değişimler ile ilgili çalışma ortamı oluşturmak, bu bağlamda değişimleri, dönüşümleri, ilerlemeleri ve yenilikleri bilimsel bir platformda tartışarak, akademi ve bilim camiasına faydalı olmak hedefiyle düzenlenen Sanal Sempozyumun açılış oturumunda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Yalın da bir konuşma yaptı.

Yalın, konuşmasında “Ülkemizde ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyum, kongre gibi bilimsel araştırma sonuçlarının sunulduğu toplantıların sayısı son yıllarda gittikçe artmaktadır. Bu tür toplantıları hem üretilen bilgilerin paylaşılması, sorunlara ortak çözümlerin aranması hem de bilim insanlarının birbirlerini tanıması ve ileriye dönük bilimsel işbirliklerine zemin hazırlaması açısından önemli buluyorum. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli, saygın yüksek öğretim kurumlarından biri olan, mezunu ve personeli olmaktan her zaman gurur duyduğum Gazi Üniversitesi elbette binlerce bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Ancak bu bilimsel etkinliği diğerlerinden ayıran nokta, Türkiye’de sosyal bilimler alanındaki bir sempozyumun ilk defa sanal ortamda düzenleniyor olmasıdır. Bundan dolayı düzenleme kurulu başkanı ve üyelerini tebrik ediyorum. Başarılı bir sempozyum olmasını temenni ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

Sempozyumu düzenleyen Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdürü Prof. Dr. Serçin Karataş ise yaptığı konuşmada, eğitim ve sosyal alanlar için sanal bir Sempozyum düzenleyerek bir yeniliği başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Dijital çağın olumlu yanlarını bilimsel toplantılara aktarmaya çalışan bir dizi akademik oluşuma şahit oluyoruz. Eğitim ve sosyal alanlarda gerçekleştirilen sempozyum ve konferanslarda en azından belli oturumlar çevrimiçi düzenleniyor” diye konuştu. Karataş, ayrıca sanal sempozyum tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Çok sayıda aday bildiri arasından hakem incelemesi sonucu seçilen 74 bildirinin sunulacağı Sempozyuma; sosyal bilimler alanında çalışma yapan öğretim elemanları, bilim insanları ve araştırmacılar da uzaktan bağlanarak izleyici olarak katılabilecekler. Eğitim ve sosyal bilimler alanlarında uluslararası düzeyde araştırma yapan akademisyenler, araştırmacı ve bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlamanın amaçlandığı Sempozyum üç gün sürecek.