Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, 6 Üniversitenin Rektör, Tıp Fakültesi Dekanı ve Başhekimiyle Görüştü
13 Nisan 2020 15:43

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Sadık Demirsoy ve Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan'ın yanısıra İstanbul, Hacettepe, Cerrahpaşa, Ankara ve İnönü Üniversitelerinin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve hastane başhekimleriyle video konferans yöntemiyle görüştü. Kovid 19 ve bu virüs salgınına yönelik gelişmeleri değerlendiren Bakan Koca, yoğun bakıma giren ve entübe olan hasta bakımından yüzde 3-3,5 oranında bir düşüş söz konusu olduğunu söyledi. Favipiravir'i erken dönemde kullanmanın faydalı olabileceğini gördüklerini belirten Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, bunun özellikle yoğun bakıma geçişi düşürdüğünü anlattı. Bakan Koca bu düşüşte, yoğun bakım döneminde sağlık çalışanlarının yoğun bakım pratiğinin de önemli bir katkısının olduğunu gördüklerini ifade etti.

Pandemi döneminde yükün, kamu hastaneleriyle beraber üniversite ve özel hastanelerin de omuzlarında olduğunu vurgulayan Koca, taramaların artışıyla vaka sayısının arttığını ifade etti. Artışın ciddi bir oranda olmadığının altını çizen Bakan Koca, Türkiye'nin diğer ülkelerden farklı olarak yatan hasta, yoğun bakımda yatış gün sayısının azaldığını belirtti. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, hastalara erken tanı konulmasının ve dünyadan farklı şekilde Hidroksiklorokin'in ayaktan hastalarda bile yaygın bir şekilde kullanımının hastaneye yatışı azalttığını söyledi. Görüşmede, üniversite hastanelerinin pandemi ile mücadeledeki katkısı, hastalara uygulanan tedavi protokolleri, yatak doluluk oranları, tıbbi cihaz ve malzeme stokları ve ihtiyaçları ele alındı. Katılımcılar, malzeme ve ilaç ihtiyaçlarını hızla karşılayan Sağlık Bakanlığına teşekkür etti.