Rehabilitasyonda Teknoloji Konferansı Yapıldı
27 Şubat 2021 | 11:25

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferanslarının ilkinde “Rehabilitasyonda Teknoloji” konusu üzerinde duruldu. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan katıldı. Prof. Dr. Elbasan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferansları kapsamında her ay yeni bir konferans gerçekleştireceklerini söyledi.

Dekan Elbasan, fizyoterapi ve rehabilitasyonun bir sağlık disiplini ve bilim dalı olarak yüzyıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Polio epidemisi tedavisinin, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda yaralanan Amerikalı askerlerin rehabilitasyon ihtiyacı sebebiyle geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Bülent Elbasan, fizyoterapi ve rehabilitasyonun 1920’lerde fizyoterapistlerin yoğun istihdamı nedeniyle bilinirliğinin arttığını ifade etti.

Rehabilitasyonda hedefin oturma, ayakta durma, yürüme, koşma ve kendine bakım olduğunu anlatan Prof. Dr. Elbasan, bu tedavi süreçlerinin kişiye yönelik yapılması ve ölçülebilir olması gerektiğini söyledi. Bu bakımdan teknolojiden faydalandıklarını anlatan Dekan Elbasan, “Teknolojiyi rehabilitasyonda ölçme ve değerlendirme verileri elde etmede, motor öğrenme için gereken tekrar sayılarına ulaşmada, zorluğu derecelendirmede, fonksiyonel aktivitelerde, motivasyonda, zamandan tasarruf etmek için, telerehabilitasyon, kognitif fonksiyonlar ve arttırılmış feedback için kullanıyoruz” diye konuştu.

Dekan Elbasan, teknolojik rehabilitasyon uygulamalarını; değerlendirme amaçlı, mobilite robotları, öz bakım ve sosyal robotlar, sanal gerçeklik sistemleri, yardımcı ve alternatif iletişim sistemleri ile mobil uygulamalar olarak sıraladı. Teknoloji sayesinde günümüzde tedavilerin çok daha başarıyla uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Bülent Elsaban, hareket ve yürüyüş laboratuvarlarında ileri teknolojiyle hastaların tedavi edildiğini ancak bu teknolojilerin çok pahalı olduğunu ifade etti. Elbasan, günümüzde omurilik felci olan ya da yaralanması olan hastaların robotlar sayesinde ayağa kalkabildiğini sözlerine ekledi. Konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Haberin ingilizce metnini okumak için tıklayınız.

background image